Tweedehands kopen is een privilege

Je ziet het heel vaak. Tweedehands is hip. Heel veel groene bloggers delen hun tips om zo goedkoop mogelijk de mooiste kleding te vinden. “Goed voor de wereld, en ook nog eens voor je portemonnee!” Wat kan daar nou verkeerd aan zijn? In eerste instantie keek ik er ook zo tegenaan. Maar wat heel veel mensen meestal niet realiseren is dat tweedehands niet voor iedereen een keuze is. En doordat het tegenwoordig hip is om tweedehands te winkelen ontstaat er een probleem voor de mensen die hiervan afhankelijk zijn.

Er zijn best veel mensen die van een budget leven. Die heel weinig geld hebben om uit te geven en dan vaak ook moeilijke keuzes moeten maken over waaraan ze hun geld die maand of week uitgeven. Zelf heb ik ook een financieel moeilijk periode gehad na mijn studie toen ik noodgedwongen moest verhuizen waardoor mijn vaste lasten omhoog gingen en mijn inkomen van een parttime schoonmaak baantje net genoeg was om van rond te komen.

In deze periode heb ik veel geleerd. Over mijn eigen consumptie gedrag, en dat van de maatschappij waar we in leven. En zo ook over hoe we omgaan met tweedehands kopen.

Zelf doe ik het al jaren. Kleding, meubels, servies, bloempotten, noem het maar op of ik koop het wel in de kringloop. Ideaal want het bespaard me enorm veel geld, de kwaliteit is meestal ontzettend goed, en je vind unieke stukken die je in een normale winkel misschien niet zo snel vind.

Het is dan ook erg verleidelijk om zonder nadenken misschien meer te kopen dan je nodig hebt. Die blouse die zo geweldig staat ook al heb je geen enkele gelegenheid om hem naartoe aan te trekken. Dat leuke schaaltje wat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt in je keuken. Maar waar jij deze dingen koopt gewoon omdat je het kunt is er misschien iemand die deze spullen nu niet kan kopen terwijl hij of zij deze spullen wel heel goed zou kunnen gebruiken.

Bijkomend is dat doordat tweedehands kopen nu zo populair is geworden ook tweedehands spullen steeds duurder worden. Als je een redelijk budget hebt valt dit je misschien niet op maar voor mensen die minder te besteden hebben kan het verschil tussen een tweedehands jas van 5 euro die in prijs stijgt naar 10 euro een erg groot verschil zijn wat ervoor zorgt dat het moeilijker word om essentiële spullen aan te schaffen.

Ook zie je steeds vaker vintage doorverkopers. Mensen die in de kringloop ouderwetse kleding, serviesstukken, en mooie vazen opkopen en deze via Instagram, marktplaats, of een zelf gebouwde site voor veel geld doorverkopen. Voor niet essentiele artikelen is dit misschien een niet heel groot probleem, en het is mooi om te zien dat mensen proberen bedrijven op te starten die een circulaire economie stimuleren. Maar toch vraag ik me af wat voor impact dit heeft op de prijzen van deze spullen in de kringloop, en op hoeveel er uiteindelijk nog te vinden zal zijn van deze items in de normale kringlopen als men ze zoveel mogelijk opkoopt.

Tweedehands kopen is sowieso beter voor de wereld dan nieuw kopen, en er zijn genoeg mooie kledingstukken en meubelstukken bijvoorbeeld die een nieuw leven verdienen en we zouden ontzettend veel materialen besparen als iedereen iets meer tweedehands zou kopen, alleen is het belangrijk dat we bewust omgaan met tweedehands kopen. Dat we meer opletten dat we kopen wat we nodig hebben, en niet ons gedrag vanuit de consumptie maatschappij gebruiken en kopen om te kopen. Voor mij is dit ook nog steeds een leerproces, maar tegenwoordig laat ik makkelijker een mooi kledingstuk hangen wat ik niet nodig heb in de kringloop, of een mooi bord staan omdat ik al genoeg borden heb. Door bewust om te gaan met tweedehands kopen stijgen de prijzen van tweedehands misschien nog steeds wel, maar misschien niet zo extreem als momenteel, waardoor het voor iedereen hopelijk toegankelijk blijft om hier gebruik van te maken.

Het is niet makkelijk om los te komen van de mentaliteit van de consumptie maatschappij, maar bewust worden van je eigen koopgedrag en het effect daarvan op de wereld en je medemens is een goed begin.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s