Zelf cadeaus maken

Hoe leuk is het om iets te ontvangen waar iemand tijd en moeite in heeft gestoken om het zelf te maken? Zelf word ik hier altijd ontzettend blij van. Niks zo leuk als een cadeau waar iemand tijd en moeite in heeft gestoken en wat persoonlijk voor jou is gemaakt. Net als cadeaus die met aandacht voor me zijn uitgezocht. De laatste 1,5 jaar geef ik vaak cadeaus aan vrienden die ik zelf heb gemaakt. Denk aan jams, verzorgingsproducten, of zelf samengestelde bier pakketten met een leuke tweedehands bieropener.

Als je zelf een cadeau maakt weet je precies welke ingrediënten zijn gebruikt, hoeveel energie het heeft gekost om iets te maken, en daardoor kun je het zelf zo duurzaam mogelijk maken. Ook als je een cadeau pakket samenstelt kun je er rekening mee houden dat je gaat voor duurzame merken, of tweedehands.

Naast dat het duurzaam is om zelf een cadeau te maken of samen te stellen is het vaak ook nog eens een stuk goedkoper dan wanneer je een nieuw cadeau koopt.

En mocht je na al deze ideeën toch liever iets kopen om aan iemand te geven, kun je ook altijd een kijkje nemen in mijn webshop waar ik zelfgemaakte spullen verkoop om duurzamer te leven.

https://www.etsy.com/nl/shop/DeGroeneZoektocht?ref=shop_sugg

 

Jams, siropen, chutney, en ander ingemaakt eten

Misschien doe je wel aan wildplukken en maak je bijvoorbeeld vlierbloesemsiroop, bramenjam, of dennen stroop. Of je hebt een eigen moestuin en je maakt de lekkerste jam soorten, of chutneys. Dit zijn geweldige cadeaus om te geven aan vrienden en familie. Je hebt er moeite en tijd in gestopt deze dingen te maken en dit zal zeker gewaardeerd worden door de ontvanger. Je kunt eventueel een touwtje rond het potje of flesje met je zelf gemaakte lekkernij doen met een kaartje eraan, of een mooi etiket om net er nog net iets feestelijker uit te laten zien.

 

Zelfgemaakte verzorgingsproducten

Scrubs, bruisballen, body butter, lippenbalsem, gezichtsmaskers, je kunt ontzettend veel verzorgingsproducten zelf maken. Online zijn genoeg recepten te vinden en vaak kun je het met dingen die je al in je keukenkastjes hebt staan. Vooral leuk voor vrouwen maar ook voor mannen kun je verzorgingsproducten maken. Denk bijvoorbeeld aan baard balsem, of zelfgemaakte haargel.

 

Stekjes

Ken je iemand die dol is op planten en heb je zelf ook planten? Geef dan eens stekjes cadeau. Iets waar iedere planten liefhebber sowieso blij van word. en omdat je het stekje zelf hebt gekweekt kun je ook gericht vertellen over hoe de ontvanger het moet verzorgen.

 

Zelfgemaakte bulkzakjes, herbruikbare wattenschijfjes, kleding, of knuffels

Ben je een beetje handig met de naaimachine dan kun je deze ook tevoorschijn halen om iets leuks voor iemand te maken. Denk bijvoorbeeld aan een leuk shirt, een knuffel, of als iemand ook probeert duurzaam te leven een paar bulk zakjes of herbruikbare wattenschijfjes.

 

Cadeau pakketten

Een cadeau pakket hoeft niet volledig zelfgemaakt te zijn, maar je kunt er wel een persoonlijke draai aan geven. Bijvoorbeeld een spa kit met onder andere zelfgemaakte verzorgingsproducten, of een bier pakket met iemands lievelingsbier en een grappige tweedehands bier opener. Misschien een paar tweedehands boeken van iemands lievelings auteur met een persoonlijk briefje erbij, of een diy pakket voor iemand om zelf groenten te kweken in een eierdoos, zelf lippenbalsem te maken, je mogelijkheden zijn eindeloos.

 

Zelfgemaakte kaarten

Zelf word ik altijd ontzettend blij van verjaardagskaarten. Het is best makkelijk om deze zelf te maken. Met theezakjes bijvoorbeeld kun je prachtige bloemen vouwen om op een kaart te plakken. Van oud karton met een leuk printje kun je al een leuke kaart maken. Van oude tijdschriften kun je de mooiste enveloppen vouwen, en het enige wat je vaak hoeft te gebruiken is wat lijm om een leuke kaart te maken.

 

Inpakken

Het inpakken van je cadeau kun je zo minimalistisch als je wilt aanpakken. Zo hoef je natuurlijk geen verpakking te gebruiken. Een pot jam bijvoorbeeld of een stekje vragen niet meteen om een verpakking.

Wil je toch net iets meer doen, dan zijn daar ook zeker opties voor.

Je kunt bijvoorbeeld met stof je cadeaus inpakken. Deze stof kan dan later weer opnieuw worden gebruikt voor een cadeau, of als je een leuk sjaaltje gebruikt is de verpakking ook een cadeau op zich wat de ontvanger in het haar of als accessoire kan gebruiken.

Oude papieren fruitzakjes, kranten, tijdschriften kunnen worden gebruikt om cadeaus in te pakken, en de classic; bewaar inpakpapier van cadeaus die je hebt gekregen en gebruik deze om cadeaus mee in te pakken. Wij deden dit vroeger bij mijn ouders al, en ik doe dit zelf ook nog steeds.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s