Wildplukken voor beginners

Vorig jaar schreef ik al een blog over wildplukken waarbij ik uitlegde wat het was, en wat voor dingen je kon wildplukken en waar op te letten, en vooral heel erg mijn eigen beweegredenen en ervaringen. Na een jaar heb ik veel geleerd en daarom deel ik graag wat uitgebreider met jullie hoe ik wildpluk. Waar let ik op van tevoren, wat neem ik mee, en wat doe ik met de dingen die ik wildpluk. Ben je benieuwd naar de blogpost die ik vorig jaar schreef zoek dan naar wildplukken in de zoekbalk. Voor nu, veel leesplezier en laat me weten of jij ook wildplukt, en of je nog tips hebt, voor mij en voor elkaar.

Voor je begint

  • Strafbaar

Wildplukken is niet volledig legaal. Het valt eigenlijk onder de stroopwet, en je bent dus in theorie strafbaar als je gaat wildplukken. In de praktijk word wildplukken vaak gedoogd, maar zorg ervoor dat je niet heel veel gaat wildplukken en pas ook op met natuurgebieden. Daarnaast is het zo dat er strenger gelet zal worden op als je bijvoorbeeld bramen gaat plukken dan wanneer je de blaadjes van een plantje tussen het gras afhaalt.

  • Wees lief voor de omgeving

Hoe leuk het ook is om je eigen jam te maken met bramen, of rozenbottels, denk aan de natuur. Pluk geen hele struik leeg, haal niet alle blaadjes van een eetbare plant af tot er een stengel overblijft, maar laat genoeg over voor de dieren die ook van deze planten en vruchten genieten. Zelf neem ik niet meer dan een derde van een wat er te vinden is aan bloemen, blaadjes, of vruchten mee.

  • Weet wat je zoekt

Gebruik google eye, of een boek als je gaat wildplukken en controleer heel goed of wat je wilt meenemen daadwerkelijk eetbaar is. Controleer ook als je thuis bent nog een keer goed of dat wat je hebt geplukt overeen komt met wat je denkt dat het is. Kijk in boeken, op instagram, en op google naar beschrijvingen, foto’s en test ook eerst een klein stukje en kijk hoe je daarop reageert voor je de rest verwerkt in eten.

Aan de slag

Inspiratie

Zelf volg ik een aantal accounts op instagram die veel met wildplukken doen, ik denk dat groene avonturen het meeste erover verteld. Ik volg deze accounts voor inspiratie en ideeen over wat ik wanneer kan wildplukken.

Je kunt ook een keer meedoen aan een wildpluk wandeling bij jou in de buurt waarbij je uitleg krijgt over eetbare planten bij jou in de buurt.

Er zijn redelijk wat boeken te vinden over wildplukken, en ook zijn er sites te vinden waar je ontzettend veel van leert. Zelf neem ik soms een boek over wildplukken mee als ik ga wandelen om als ik planten zie waarvan ik denk dat ze eetbaar zijn op te zoeken en eventueel mee te nemen.

Wanneer en waar

Pluk liever niet uit een natuurgebied. Vaak zijn deze speciaal opgezet voor de dieren die er leven, en hebben deze planten dus echt ook als doel er voor deze dieren te zijn. Pluk ook niet langs een drukke weg in verband met de uitlaatgassen, en als je bijvoorbeeld vlierbloesem plukt die je niet wast voor gebruik pluk dan wat hoger zodat er geen honden over hebben geplast.

Langs water, in stukjes bos, en vaak ook gewoon langs huizen staat vaak ontzettend veel groen en als je langzaam wat meer leert over wildplukken zul je al snel dingen herkennen die je kunt wildplukken. Wandel daarom eens door je buurt en maak fotos van struiken, plantjes, en bloemen die je ziet en zoek thuis op of iets hiervan eetbaar is.

Zorg daarnaast dat je weet wanneer wat geplukt kan worden. Het volgen van een aantal instagram accounts die hier veel over delen is hiervoor handig je kunt ook voor jezelf een kalender maken of in je agenda per maand opschrijven wat er in die tijd te vinden is.

Meenemen

Zorg dat je bakjes meeneemt, tassen om de bakjes in te dragen, en eventueel handschoenen (bijvoorbeeld voor brandnetels of planten met stekels) en een schaar. Zelf neem ik vaak twee grote plastic bakken mee voor als ik meer dingen tegenkom dan ik verwacht.

Bewaren

Van bloemen kun je gelei maken, siroop, stroop, gebruiken in jam of op gerechten. Sommigen kun je ook op olie zetten voor verzorgingsproducten, of in azijn voor door salade dressings. Ook kun je ze drogen. Ook kruiden kun je drogen, in pestos gebruiken, in olie invriezen of bewaren, of op azijn zetten. Ook vers door salades, soepen, en andere gerechten kun je ze goed gebruiken. Vruchten zoals bramen, bessen, en wilde appels kun je gebruiken in jams, appelmoes, siroop, of als je een dehydrater hebt ze drogen. Ook kun je ze vaak invriezen. Noten en zaden moet je goed drogen, kun je daarna eventueel kraken en dan kun je de noten en zaden in een goed afsluitende pot of fles nog lang bewaren om ze te gebruiken in baksels en andere gerechten.

Als je al je voorbereidingen hebt getroffen, en wat kennis hebt verzameld ga dan eens wandelen bij je in de buurt langs plekken waar je eerder misschien eetbare planten hebt gezien. Neem de tijd, controleer onderweg de planten, en heb vooral plezier.

WhatsApp Image 2020-06-02 at 15.32.58

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s