Recept bieten bonen burgers

Dit recept is een basis recept voor hoe je een bonenburger kunt maken. Je kunt witte bonen, zwarte bonen, kikkererwten, linzen, of een andere boon of peulvruchtensoort gebruiken. Zelf heb ik witte bonen gebruikt die ik eerst van droog heb gekookt omdat ik deze toevallig in huis had.

Ingrediënten

De basis:

  • 450 gram bonen of peulvruchten (ik gebruikte witte bonen maar gebruik wat je in huis hebt, zonde om iets nieuws aan te schaffen als je nog heel veel voorraad hebt)
  • 1 potje rode bieten, of drie middelgrote gekookte bieten
  • 1 ui
  • 3 knoflook tenen
  • 1ei of een flex egg ( dit is een nep ei gemaakt van een eetlepel lijnzaad en een eetlepel warm water)
  • een half kopje edelgist (voor vitamine B12 en ijzer)
  • 1 kopjes paneermeel, of net zoveel tot het deeg niet meer heftig plakt.

Kruiden:

  • Chili poeder
  • Komijn poeder
  • paprikapoeder
  • Peper en zout
  • Eventueel verse kruiden zoals peterselie, biesloog, basilicum, tijm, enz.

 

Bereiden

Verwarm eerst je oven voor op ongeveer 180 graden.

Prak in een kom je bonen of peulvruchten net zo fijn als jij wilt. Dat kan heel fijn zijn, of iets grover als je wat meer textuur wilt.

Doe de ui, bieten, en knoflook in een food processor en hak dit heel fijn. Voeg het daarna toe aan de bonen. Je kunt dit eventueel ook met de hand doen, het kost dan alleen wat meer tijd. Je kunt ook de ui en knoflook fijn hakken en daarna samen met de bonen mengen met bijvoorbeeld een aardapel stamper.

Voeg alle overige ingrediënten toe aan het mengsel en mix ze tot het een samenhangend deeg is wat niet al te plakkerig is.

Maak er hamburgers van, als je een set amerikaanse afmeting cups hebt is dat nu heel handig. Voor een burger gebruik je dan de maatschep voor een halve cup. Je kunt deze vullen met het mengsel en op een bakplaat loskloppen dan hoef je hem alleen nog maar wat uit te duwen om er een hamburger vorm van te maken. Bak ze in de oven 15 minuten aan elke kant. Zo zijn ze voorgebakken en droog aan de buitenkant maar nog niet helemaal doorbakken vanbinnen. Nu kun je ze invriezen of in de koelkast bewaren en opbakken als je ze graag wilt eten. Wil je ze meteen opeten bak ze dan 8-10 minuten aan elke kant.

Met dit recept heb ik ongeveer 6 bonen burgers kunnen maken, maar dit kan variëren naarmate je ze groter of kleiner maakt dan dat ik heb gedaan.

Gebruik bonen of peulvruchten die je in huis hebt op dat moment of die je lekker lijken bij dit recept. Je kunt ook andere kruiden toevoegen die je lekker lijken hierbij, voel je vrij om te experimenteren tot je een burger hebt die jij lekker vind.

Deze burger is ontzettend lekker op een broodje, maar ook naast zelfgemaakte oven friet of bij een salade.

WhatsApp Image 2020-05-11 at 14.08.29

Bieten burgers met geroosterde groenten uit de oven

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s