Low impact vs. Zero waste

Een paar maanden geleden misschien al wel langer geleden waren er een aantal zero waste youtubers die de term zero waste niet meer goed vonden passen bij waar ze voor stonden en zijn toen de low impact movement begonnen. Deze nieuwe term was bedoeld om meer inclusief te zijn voor mensen die duurzaam proberen te leven omdat de term zich niet alleen richt op de afvalproductie die wij als consument hebben, maar op alle aspecten die komen kijken bij onze levensstijl en wat we hierin kunnen verduurzamen. Toen de term voor het eerst uitkwam stond ik er eigenlijk niet echt bij stil wat deze term betekende maar een paar maanden geleden begon ik deze mezelf toch meer eigen te maken. Naast dat ik het over zero waste leven heb heb ik het ook over low impact leven. Inmiddels ben ik op het punt dat ik Low impact een veel toepasselijkere term vind voor de manier waarop ik leef dan zero waste. Dit om een aantal redenen die ik graag met jullie deel vandaag.

 

  • Meer inclusief voor iedereen. Als je een bulkwinkel bij je in de buurt hebt is het een stuk makkelijker om zero waste te leven dan wanneer je die niet hebt. Ik merk aan veel mensen en mijzelf toen ik begon met deze levensstijl ook dat het frustrerend kan zijn als je geen bulkwinkel in de buurt hebt dat je dan toch vaak dingen als pasta en rijst in een verpakking moet kopen.
  • Dit brengt mij tot mijn volgende punt namelijk dat de term zero waste er voor kan zorgen dat je vaker het gevoel hebt dat je faalt als je toch afval produceert. Zelf maak ik bijvoorbeeld vaak de keuze voedsel in plastic te kopen als eten in de plastic verpakking aan de datum is en anders weggegooid word. Zo voorkom ik dus voedselverspilling maar ik eindig wel met plastic afval. Als dit gebeurd met de term zero waste in gedachten dan voelt dit als falen. Met de term low impact gaat het meer over het grotere geheel en voelt deze keuze om toch het eten gekocht te hebben beter.
  • Meer een levensstijl dan een doel. Zero waste is een onhaalbaar doel in de tegenwoordige maatschappij. Want ook als wij zelf naar de supermarkt gaan en een broodje kopen in ons zelf meegebrachte zakje zijn deze broodjes hoogstwaarschijnlijk in plastic aangeleverd in de supermarkt (zelf heb ik 9 ½ jaar in een supermarkt gewerkt en dit gezien) waardoor er ergens in de chain van het eten van productie tot het bij jou thuis beland er afval is gemaakt. Bij low impact gaat het meer om je best doen en de hoe jij als individu en als consument en burger de beste keuzes kunt maken in je leven om een positieve impact te hebben. Dit gaat verder dan afval en betrekt bijvoorbeeld ook daar waar je kunt je bezig houden met de politiek (stemmen, meelopen in een mars of deelnemen aan een protest) hoe je omgaat met het kopen van nieuwe spullen (tweedehands, duurzame merken) en bijvoorbeeld hoe je energiebesparend kunt leven door minder gas elektriciteit en water te gebruiken.
  • Voelt meer als een communitie dan een competitie. Bij zero waste omdat het grotendeels gaat over minder afval produceren voelt het vaak als een competitie met jezelf en soms ook andere zero wasters die je online volgt terwijl bij low impact voor mijn gevoel het helpen van elkaar meer aan de orde is. elkaar tips geven om niet alleen minder afval te produceren maar ook andere aspecten van je leven duurzamer aan te pakken.

 

Nu zijn dit mijn persoonlijke gedachten en opvattingen over beide termen, maar ik wil me meer gaan focussen op de term low impact in plaats van zero waste omdat deze term voor mij dus beter aanvoelt tegenwoordig. Ik wilde mijn gedachten hierover graag met jullie delen omdat ik me kan voorstellen dat er meer mensen zijn die er tegenaan lopen dat ze zero waste misschien geen prettige term vinden en ze misschien zelfs wel afschrikt. Laat me ook zeker je gedachten weten, deel ze ook met mij en elkaar in de comments.

Uiteindelijk gaat het er vooral om dat we allemaal onze best doen om duurzaam te leven, elkaar inspireren en uitdagen en bouwen aan een mooiere toekomst met zijn allen. Welke term jou daarbij helpt, of dit nou zero waste is, low impact, of helemaal geen term maakt dan uiteindelijk niet uit.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s