Zero waste en een druk leven

We kennen het allemaal wel. Van die drukke weken waarin alles in een keer samen lijkt te komen, en je soms het idee hebt dat je te weinig tijd hebt om even rustig adem te halen. Als je Zero Waste leeft, valt dit dan te combineren met een druk leven? Vaak heerst het idee dat Zero Wasters een rustig leven hebben waarbij ze veel tijd hebben om zelf dingen als verzorginsproducten te maken, iedere dag te koken from scratch, en naar kleine Zero Waste winkels te gaan die niet in de buurt liggen. Dit is echter niet het geval. Niet voor de meeste Zero Wasters in ieder geval. Zelf heb ik een baan waarbij ik iedere werkdag werk, soms heb ik een middag vrij, en daarnaast schrijf ik een aantal keren in de week een blog voor mezelf of een gast blog, ik houd mijn social media bij waarop ik veel tips en ervaringen deel en in het weekend heb ik regelmatig evenementen of andere verplichtingen. Ik heb wat dat betreft geen heel rustig leven. Dus hoe kan ik dat dan combineren met Zero Waste leven?

 

Plannen

Het is waarschijnlijk al wel 100 keer gezegd en toch zeg ik het nog een keer; plan je week. Plan je maand. Door een agenda of een bullet journal bij te houden en hierin al je afspraken, goals, to do lijstjes, en eventueel dingen als een budget tracker bij te houden creëer je overzicht in je leven. Zelf houd ik een bullet journal bij en deze kan ik iedere dag open slaan en dan zie ik heel overzichtelijk welke tijden ik iedere dag werk, wanneer ik afspraken heb, wat ik allemaal nog moet doen die week en voor wanneer. Door dit overzicht heb ik veel meer rust en kan ik veel efficiënter te werk gaan gedurende mijn week dan wanneer ik dit niet bijhoud.

 

Prioriteiten

Stel prioriteiten voor jezelf. Wat is er echt belangrijk deze week en wat kan je laten liggen of helemaal niet doen. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je iedere dag gezond eet, plan dan tijd in om dit te bereiden. Vind je beweging belangrijk? Plan dan een tijd in dat je naar de sportschool gaat. Maak tijd voor wat je belangrijk vind.

 

Meal preppen 

Meal prep je eten voor de week zodat je tussendoor minder tijd kwijt bent. Doe een keer in de week boodschappen zodat je niet iedere dag naar de supermarkt hoeft en maak eten voor een paar dagen en zet het in de koelkast of vries het in. Zo heb je iedere dag een gezonde maaltijd die je dus ook zonder verpakkingen kunt maken en ben je minder geneigd om iets te bestellen of een opwarmmaaltijd te halen. Mocht je inspiratie willen voor meal prep ideeën, op mijn blog post ik iedere zaterdag een meal prep recept. Deze zijn vegetarisch, of vegan, en de vegetarische recepten hebben altijd een optie om ze vegan te maken. Dus mocht je ook wat meer willen letten op hoeveel dierlijke producten je gebruikt dan zijn ze ook zeer geschikt voor jou.

 

Pak je rust

Dit klinkt misschien raar, als je het super druk hebt om dan een moment voor jezelf te pakken. Toch is dit ontzettend belangrijk. Want door tijd voor jezelf te nemen en te ontspannen kun je juist weer meer energie krijgen waardoor je er weer tegenaan kan. Laatst heb ik op mijn blog een post gedaan over Zero Waste leven en stress, waar ik ook een aantal tips geef die mij helpen om tot rust te komen. Een aantal daarvan zijn meditatie, een warm bad, of een goed boek. Maar kijk ook vooral naar waar jij van ontspand. Misschien is dat wel even hardlopen of bij een goede vriend op de koffie.

 

Eet gezond, en slaap genoeg

We weten allemaal dat gezond eten en genoeg slapen goed voor je is. je krijgt er energie van, je voelt je een stuk fitter en gezonder, en word minder snel ziek. Dus ook als je het druk hebt en het soms lastig is hierop te letten is het belangrijk hier wel een oog voor te houden. Want als je een keer in de avond langer doorwerkt omdat je een deadline hebt binnenkort maar vervolgens de volgende dag moe wakker word en de hele dag minder energie hebt dan heb je daar meer last van dan wanneer je op tijd was gaan slapen en de volgende dag wat meer tijd had kunnen inplannen om hier aan te werken.

 

Deze tips lijken misschien niet meteen met Zero Waste leven te maken te hebben, en ze kunnen ook zeker toegepast worden als je hier niet mee bezig bent. Maar als je Zero Waste leeft is het fijn om in drukke perioden overzicht te hebben, te weten wanneer je tijd hebt voor boodschappen, het maken van deodorant, meal preppen, en in mijn geval mijn ervaringen delen zodat je goed voorbereid bent. Want het is als Zero Waster ontzettend frustrerend om tot de conclusie te komen dat je geen eten meer in huis hebt en of eten moet bestellen, een gemaks maaltijd te kopen, waar veel verpakkingen bij komen kijken, of nog een maaltijd in elkaar te zetten waarvoor eerst boodschappen moeten worden gedaan waardoor er pas heel laat eten klaar is. georganiseerd zijn is altijd heel belangrijk, maar sinds ik Zero Waste leef is dit nog veel belangrijker geworden.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s