Top 3 docu’s voor beginnend zero wasters

Als je begint met zero waste leven kan het nog best wel eens lastig zijn om te weten waar je nou allemaal rekening mee kunt houden. Het is dan ook goed om je te informeren over wat er allemaal om je heen gebeurd wat niet zo duurzaam is en waar je dus rekening mee kan houden. Om je te helpen met goede informatie bronnen deel ik dan ook graag drie film tips die je dit weekend of een andere keer kunt kijken om wat meer te leren over verschillende onderwerpen die te maken hebben met duurzaam leven.

 

Plastic ocean

Ik denk dat ik deze film al wel minstens 5 keer heb gezien de afgelopen twee jaar omdat hij super makkelijk weg kijkt en er ook ontzettend veel informatie word geboden niet alleen over het plastic probleem wat we momenteel hebben in de wereld gezien als afval, maar ook de gevaren voor onze gezondheid, en initiatieven die proberen deze afvalstroom tegen te gaan. Een prachtige film ook waarin getoond word wat plastic afval met de natuur doet, en de leefgebieden van mensen die wij niet meteen zien. Want vaak beland plastic wat wij hier netjes scheiden en bij het PMD doen uiteindelijk in een ontwikkelingsland waar het verwerkt word maar dit word vaak onzorgvuldig gedaan, door mensen die in slechte omstandigheden werken voor weinig geld, waardoor dit geen ideale oplossing is. Ook is dit een mooie film om eens met vrienden of familie te kijken als ze benieuwd zijn wat nou precies het plastic probleem inhoud.

 

The true cost

Een film over de kledingindustrie. Meer eigenlijk over de fast fashion industrie en hoe deze een effect heeft op onze wereld. Bij de H&M kun je tegenwoordig iedere week wel weer nieuwe items vinden om aan je kledingkast toe te voegen, en in de primark kun je een shirt voor 2 euro kopen wat je toch maar een keer nodig hebt voor een feestje. Maar wat doen deze producten met de wereld? Deze film geeft inzicht in de impact die fast fashion heeft op het milieu, maar ook zeker de mensen achter de kleding. De werkomstandigheden, gezondheidsrisico’s, en hoe er gebruik word gemaakt van land om de materialen te verbouwen om deze kleding van te maken. Zelf vond ik het altijd al interessant om tweedehands kleding te kopen, omdat dit goedkoop was en er zo geen nieuwe materialen gebruikt hoefden te worden maar sinds ik deze film heb gekeken ben ik een stuk bewuster bezig met het kopen van kleding.

 

Cowspiracy

Een docu die ontzettend veel inzicht geeft in de bioindustrie. Hoe de dieren worden behandeld, de impact die het heeft op de aarde, en hoe dit grotendeels in de doofpot word gestopt door overheden en bedrijven. Een docu die mij enorm aan het denken heeft gezet over de dierlijke producten die ik gebruik. Zelf ben ik 8 jaar vegetarier geweest en vanuit gezondheidsoverwegingen toentertijd weer begonnen met het eten van vlees maar inmiddels probeer ik dit weer af te bouwen vanwege de impact die het heeft op het milieu en de wereld in zijn algeheel. Als je benieuwd bent naar hoeveel impact die hamburger van gisteravond heeft op het milieu, of erover zit te denken wat minder vlees te eten maar meer informatie wilt over waarom dit best belangrijk is dan is dit zeker een aanrader.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s