Eten inmaken deel 2

Vorige week had ik het erover hoe je grote hoeveelheden eten kon inmaken, bijvoorbeeld soep, jam, appelmoes, en pastasaus. Vandaag wil ik het over een andere manier van inmaken hebben, namelijk inmaken met zuur. Iedereen kent wel augurken, en deze kun je ook heel makkelijk zelf maken. Maar wist je dat je veel meer kunt inmaken in het zuur naast augurken? Denk aan wortels, bloemkool, rettich, en courgette. En naast in het zuur inmaken kun je ook in olie inmaken. Bijvoorbeeld kruiden en knoflook.

 

Zoals ik in mijn vorige post al zei kan eten inmaken er niet alleen voor zorgen dat je langer kunt genieten van het eten wat je in huis hebt, maar je ook helpen om voedselverspilling tegen te gaan. Want doordat je eten nu langer goed blijft loop je er niet zo snel tegenaan dat je het te lang in je koelkast hebt laten liggen waardoor het helaas niet meer lekker is.

Stel je loopt op de markt en de courgettes zijn in de aanbieding. Of je hebt een moestuin en hebt opeens een enorme berg wortels. Of je krijgt van iemand een aantal bloemkolen. Eigenlijk heb je teveel om snel genoeg op te maken en je kunt het dan weggeven, of iedere dag hetzelfde eten, maar je kunt het ook inmaken. Op deze manier blijft je eten langer goed, en kun je er nog maanden van genieten in en bij verschillende maaltijden. Op deze manier kun je ook eten wat op dat moment in het seizoen is goedkoop inkopen en er later nog van genieten. Naast dat eten in het seizoen kopen vaak goedkoper is, is het ook een stuk beter voor het milieu.

Hoe maak je eten dan precies in als je het in het zuur zet?

Eerst zorg je dat je goed gesteriliseerde potten hebt. Je wast ze goed af, en zelf maak ik ze daarna nog een keer extra schoon door ze in warm water met soda te wassen, of je kunt ze uitkoken. Als je dit hebt gedaan bereid je je groenten voor die je gaat inmaken.

Je wast je groenten, snijd ze in blokjes, reepjes, plakjes, hoe jij maar denkt dat je ze het fijnste vind om later te gebruiken. Je doet de groenten in de potten, eventueel met extra smaakmakers als plakjes peper, peperkorrels, plakjes (geschilde) gember, of verse kruiden.

Als je dit hebt gedaan maak je een brine. Persoonlijk maak ik deze met 1 cup water, 1 cup azijn, 3 eetlepels zout, en 3 eetlepels suiker. Ik warm dit alles samen op in een pan tot het zout en de suiker zijn opgelost en er stoom van af komt van de hitte maar het niet aan de kook is. ik giet dit over de groenten tot deze onder staan en sluit de pot dan goed af. Vaak merk ik dat de potten vanzelf vacuüm trekken en ik ze niet eerst op zijn kop hoef te zetten.

Een aantal van mijn favoriete combinaties zijn;

Rettich + rode peper + gember +brine met rijstazijn

Radijs + rode biet + verse dille + brine

Rode ui + knoflook + peperkorrels + brine met kruidenazijn

 

Online zijn ook ontzettend veel filmpjes en recepten te vinden voor het inmaken in het zuur als je meer inspiratie zoekt.

Wat je ook kunt doen is verse kruiden en knoflook inmaken in olie.

Zo kun je tenen knoflook koken in olijfolie en daarna samen in een pot in de koelkast bewaren. Je tenen knoflook blijven zo langer goed, en je olie krijgt een lekkere knoflooksmaak.

Verse kruiden kun je in een fles olie stoppen waardoor de olie een lekkere kruidige smaak krijgt, die je maaltijden kan verrijken.

Hebben jullie lekkere ideeën om eten in te maken, laat het dan zeker achter in de comments om mij en elkaar te inspireren.

863D75B7-F804-4D5E-B53F-6BE0AF9CA5E4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s