Eten inmaken deel 1

Eten inmaken is een manier om je voedsel langer te kunnen bewaren. Het is een versimpelde versie van het wecken van eten, en dus iets minder lang houdbaar dan wanneer je je eten weckt, maar het blijft er alsnog een aantal maanden zeker van goed. Dus wat is het precies, en hoe kun je het zelf doen?

Naast dat eten inmaken ervoor zorgt dat je langer kunt genieten van iets wat je eerder al hebt gemaakt is het een hele fijne manier om voedselverspilling tegen te gaan. Je kunt eten wat je in huis hebt zo verwerken in een maaltijd die je langer kunt bewaren waardoor je niks hoeft weg te gooien. Denk bijvoorbeeld aan appelmoes als je heel veel appels in huis hebt. Of pastasaus van een overschot aan tomaten.

Inmaken is iets wat veel werd gedaan voor de koelkast bestond. Zo kon oogst langer bewaard worden en er nog maanden later van gegeten worden. Iets wat heel belangrijk is bij het inmaken van eten is hygiëne. Het idee is namelijk dat door het eten wat ingemaakt word te verhitten je alle bacteriën dood zodat deze niet verder kunnen ontwikkelen in het eten.

Zelf maak ik mijn potten heel erg goed schoon, en ik was ze daarna nog een keer extra af met warm water met soda om eventuele bacteriën te doden. Voor het inmaken van eten gebruik ik vaak potten die ik overhoud van dingen die ik in glas heb gekocht zoals jam, mayonaise, olijven, enz. De potten kun je blijven gebruiken, maar de deksels helaas niet. ik hergebruik de deksels vaak de eerste keer wel tijdens het inmaken, maar daarna trekken ze niet meer zo goed vacuum waardoor ze niet meer geschikt zijn om te gebruiken. Mocht je dezelfde potten willen blijven gebruiken dan kun je bij onder andere de dille en kamille losse deksels kopen in verschillende maten om te gebruiken bij het inmaken. Ook online zijn meerdere aanbieders hiervoor te vinden.

 

Wat kun je precies inmaken?

Mij is geleerd dat alles wat vloeibaar is aan eten kan worden ingemaakt. Een van de bekendste voorbeelden is denk ik jam, maar ook appelmoes, soep, pastasaus, en ragout kun je inmaken.

 

Hoe doe je dit dan?

Je maakt eerst het eten en zorgt dat ondertussen ook je potten schoon en gesteriliseerd zijn. (je kunt ze eventueel ook van tevoren uitkoken in een grote pan) Zet de potten vast klaar met de deksels ernaast en een theedoek om de potten mee beet te kunnen pakken als je ze hebt gevuld want deze worden behoorlijk heet dus dat wil je niet met je blote handen doen.

Als je eten aan de kook is haal je deze van het vuur en begin je met het vullen van de eerste pot. Je kunt hier eventueel een trechter met een wijde opening voor gebruiken zodat er niks langs de pot loopt.

Als je de pot hebt gevuld (laat ongeveer 1/1,5 cm ruimte over aan de bovenkant) draai je het deksel er stevig op, en zet je de pot op zijn kop. Dus met het deksel naar beneden. Daarna vul je de tweede pot en doet daar hetzelfde mee. Als je de tweede pot op zijn kop hebt gezet kun je de eerste pot weer terug rechtop zetten. Ga zo door tot al je potten gevuld zijn en even op zijn kop hebben gestaan en daarna weer rechtop. Laat je potten met eten staan, na een poosje (dit kan best wel even duren dus verwacht niet dat dit binnen een kwartier gebeurd) beginnen de deksels vacuum te trekken. Je hoort dan een harde plop en het deksel is dan ook niet meer bol aan de bovenkant maar hol. Dit is het teken dat je eten goed is ingemaakt en nu kun je het een paar maanden bewaren in de voorraadkast, of 3 maanden in de koelkast. Jam kun je langer bewaren dan ander voedsel omdat hier heel veel suiker in zit waardoor het langer goed blijft. Zelf bewaar ik dit gerust driekwart jaar.

F59F110D-7D79-4F51-B4F0-5A775502FE79

Ingemaakte soep van onder andere ui, bleekselderij, prij, champignons, en oesterzwammen. Meegenomen naar mijn ouders omdat ik erg veel potten soep had gemaakt. Ik heb voor deze een oude mayonaise pot gebruikt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s