Hoe kun je voedselverspilling tegengaan

Voedselverspilling is een enorm probleem. Op voedingscentrum.nl valt te lezen dat we in Nederland gemiddeld 41 kilogram aan voedsel per persoon per jaar verspillen. Dat is behoorlijk veel. Als we zouden voorkomen dat we dit zouden verspillen zouden we per persoon onze milieu impact met 14% verminderen, en per persoon ook ongeveer 145 euro besparen per jaar. (dat is toch drie keer naar de Efteling bijvoorbeeld)

Maar hoe kun je hier nou iets aan doen? Hoe kun je zorgen dat jij minder voedsel verspild? Er zijn verschillende dingen die je hieraan kunt doen en daarom deel ik graag mijn tips met jullie.

 

Koop alleen wat je nodig hebt.

Koop alleen het eten wat je ook echt nodig hebt. Dit is natuurlijk niet altijd even makkelijk, want misschien weet je niet wat je nodig hebt, of misschien is er wel iets heel lekkers in de aanbieding, of ga je boodschappen doen terwijl je honger hebt. Hoe kun je dit dan proberen haalbaar te maken?

  • Maak een planning van wat je de komende week wil gaan eten. Zo weet je ook wat je nodig hebt om dit te gaan maken.
  • Zorg dat je alles op een lijstje schrijft zodat je niet snel word afgeleid door mooie aanbiedingen. Bekijk ook de folders niet, zo is er minder verleiding.
  • Zorg dat je geen honger hebt als je naar de winkel gaat. Want dan koop je sowieso meer. Dus ga als je net hebt ontbeten/geluncht/avondeten op hebt om te voorkomen dat je ook een extra pak koekjes koopt.

 

Wees creatief met restjes

Probeer creatief te zijn met restjes eten die je overhoud. Plan bijvoorbeeld een dag in de week in waarbij je restjes verwerkt tot een avondmaaltijd, of probeer ze in lunches te verwerken gedurende de week. Op mijn blog heb ik verschillende recepten staan waarin restjes prima verwerkt kunnen worden, bijvoorbeeld curry of dahl, of banananbrood voor overrijpe bananen. Overrijp fruit kun je sowieso ook invriezen voor later gebruik in bijvoorbeeld smoothies. De vriezer is niet alleen handig voor overrijp fruit. Ook voor brood, vlees, en bereid eten is het een life saver. Weet je dat je de komende dagen die portie soep niet gaat op maken bijvoorbeeld? Doe het in een bakje in de vriezer en zo kun je er tot 3 maanden later nog een keer van genieten.

 

Maak je vriezer en voorraadkast leeg

Eens in de zoveel tijd probeer ik een week lang zo min mogelijk eten te kopen en op te eten wat er in mijn vriezer en voorraadkast ligt. Ik doe dit persoonlijk iedere maand, of eens in de twee maanden een keer, en het is een geweldige manier om meer ruimte te creëren in mijn vriezer en voorraadkast, maar ook om voedselverspilling tegen te gaan. Want op deze manier probeer ik te voorkomen dat er eten te lang op deze plekken blijft staan waardoor ik het alsnog zou weggooien.

 

Apps

Er zijn tegenwoordig geweldige apps waarmee je voedsel kunt redden van supermarkten, restaurants, zelfs tuinderijen. Eten wat bij hun over datum gaat, of al bereid is, of gemaakt van ingrediënten die over zijn gebleven die dag worden aangeboden tegen een gereduceerde prijs en die kun jij dan redden. Het bespaard je niet alleen geld, je red er eten mee, en het is ook nog eens ontzettend lekker eten wat je vaak krijgt. Apps die ik vaak gebruik;

  • Nofoodwasted
  • Toogoodtogo
  • Olio

Olio is een app waar mensen eten kunnen aanbieden wat ze zelf in huis hebben maar niet gaan opeten. Omdat ze het niet lekker vinden, of omdat het te lang bij hun blijft staan. Ze bieden het dan via deze app aan en zo kun jij een afspraak met ze maken en het eten gratis ophalen. Ik heb zelf al een keer een pak granola via deze app opgehaald, en gebruik deze vaak in fruit pannenkoeken die ik maak van overrijpe bananen, appels, en/of peren.

Deze apps zullen niet bij iedereen in de buurt actief zijn, maar als ze dat wel zijn is het een mooie manier om eten te redden.

 

Afgeprijsde artikelen

Als mensen zeggen dat apps zoals bovengenoemde niet in hun buurt zitten word dit vaak vergeten. Veel supermarkten bieden eten wat aan de datum is aan met een kortingscode. Denk aan de AH, Coop, EcoPlaza, Plus, en waarschijnlijk nog wel een aantal die ik nu vergeet. Als je boodschappen doet en je hebt bijvoorbeeld een stukje vlees nodig, en er ligt een stuk met korting omdat het aan de datum is, en een stuk wat niet aan de datum is, kies dan voor het stuk wat aan de datum is. als dit namelijk niet verkocht word, word het aan het eind van die dag weggegooid wat enorm zonde is. vlees is trouwens ook prima in te vriezen. Zelf koop ik bijna alleen maar op deze manier mijn vlees, en kaas.

 

Kies het lelijke eendje

De vreemd gevormde komkommer, de siamese paprika, de appel met een navel. Kies de groenten en fruit die er net iets anders uit zien, dit zijn namelijk de producten die vaak blijven liggen in supermarkten omdat ze anders zijn, en daardoor uiteindelijk weggegooid worden. Ze smaken precies hetzelfde, ze zien er alleen iets anders uit.

 

b55f45f8-dd77-4703-a745-22cc106ef934.jpeg

Dit was een box eten die ik via Nofoodwasted mocht ophalen bij een groente/fruit zaak bij mij in de buurt.

Advertentie

Een gedachte over “Hoe kun je voedselverspilling tegengaan

  1. Pingback: Mooie initiatieven tegen voedselverspilling | De groene zoektocht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s