Ode aan de magnetron

De magnetron, een uitvinding van Percy Spencer is in de jaren 40 ontstaan. Spencer ontdekte per ongeluk dat microgolven voedsel konden verwarmen toen hij voor Raytheon werkte en nieuwe technieken bedacht om met microgolven betere radarsystemen te ontwikkelen om het bombarderen van Londen te beperken gedurende de Tweede Wereldoorlog. Er smolt een reep chocolade in zijn broekzak.

Het eerste eten wat met microgolven bereid werd was popcorn, in 1945 vroeg Raytheon patent aan, en in 1947 werden de eerste magnetrons gemaakt voor consumenten. Sinds de jaren 60 is er in bijna ieder huishouden wel een magnetron te vinden, en zijn er kookboeken voor de apparaten ontwikkeld, kun je in iedere supermarkt maaltijden kopen die je in een paar minuten in de magnetron kunt bereiden, en online zijn hele receptvideos te vinden voor snelle gezonde magnetron maaltijden.

Een apparaat wat ontzettend bij de tijd past waarin we leven, waarin alles snel moet, je werkt veel, hebt een sociaal leven, gaat een of een paar keer in de week sporten, hebt daarnaast ook nog hobby’s en een huishouden wat je bij moet houden, owja en je moet ook een paar keer per dag eten. En er zitten maar 24 uur in een dag, en 7 dagen in een week. De magnetron zorgt ervoor dat je snel een maaltijd die je zelf hebt gemaakt of gekocht in een paar minuten kunt opwarmen, en dus geen half uur (minstens) in de keuken hoeft te staan voor je een bord avondeten voor je neus hebt staan. Geweldig als je kijkt naar alle dingen die we vandaag de dag te doen hebben.

 

Er zijn natuurlijk veel verhalen die de rondte doen over hoe slecht de magnetron voor je is, en er ik moet zeggen dat deze echt niet allemaal onzin zijn.

Zo is er onderzoek naar gedaan en blijkt dat als je eten in de magnetron opwarmt een deel van de vitaminen verloren gaan. De straling kan slecht voor je zijn als je vaak in de buurt van je magnetron bent, of deze open laat staan.

En toch ben ik sinds kort fan.

Vaak kook ik grote hoeveelheden eten waarvan ik dan porties invries, en deze warm ik vaak op in de magnetron als ik ze wil eten. De magnetron helpt eraan bij voor bij dat ik veel minder geneigd ben om eten te bestellen, een voorverpakte salade te kopen, of een boterham kaas. De afwas is minimaal, want ik hoef mijn eten niet in een pan eerst op te warmen maar doe dit op het bord of in de schaal die ik gelijk ga gebruiken om van te eten. Het is snel, dus als ik ontzettende honger heb als ik thuis kom na een dag werken ben ik niet geneigd om eerst een stuk chocolade te eten om mijn honger te stillen want het duurt nog zo lang voor er eten is, nee het eten is binnen een paar minuten klaar.

 

Ik heb ook echt het idee dat de magnetron mij helpt om minder afval te produceren, en daarom voor mij inmiddels onderdeel is geworden van een zero waste levensstijl. Ik bestel minder eten, en als je eten besteld komt dit eigenlijk altijd in onnodig veel verpakking die je vaak niet kunt hergebruiken. Ik snoep minder omdat ik snel even een maaltijd kan opwarmen en dus niet eerst nog iets pak om snel te eten omdat het nog lang duurt voor het eten klaar is, en als je minder snackt heb je ook minder snack verpakkingen. En ik kook grotere hoeveeleden eten die ik vervolgens in porties invries wat ervoor zorgt dat ik grotere verpakkingen eten gebruik waardoor ik minder kleine verpakkingen van eten gebruik om eten te bereiden.

 

Naast dat ik minder afval produceer door het gebruik van de magnetron geloof ik dat dit een duurzamere optie is dan je eten in een pan opwarmen. Als je net als ik een gasfornuis in je huis hebt dan gebruik je gas om je eten op te warmen. Het duurt even voor je pan warm is, en dan moet je het eten nog een aantal minuten doorbakken voor het warm is. gas is geen hele duurzame optie om je eten te bereiden. Een magnetron werkt via elektriciteit, en afhankelijk van welke energieleverancier je hebt is dit hoogstwaarschijnlijk toch een duurzamere optie. Zeker nu er steeds meer energie van windenergie en zonne-energie komt.

 

Voor mij wegen de voordelen van de magnetron op tegen de nadelen. Dit ook omdat ik altijd een redelijke afstand bewaar tussen mij en de magnetron bewaar als ik hem aanzet (minstens 1 meter), hij in de keuken staat, dus niet de hele tijd dicht in mijn buurt, en ik denk dat voor mij persoonlijk het verloren aantal vitaminen door het opwarmen in de magnetron opweegt tegen uit honger een portie friet halen om de hoek.

VPUZ7-1500315388-9021-list_items-microwave_1_small

oude reclame afbeelding voor de magnetron.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s