5 Niet essentiële essentials

Als je begint met zero waste leven zijn er ontzettend veel producten die je misschien ziet als essentieel, iets wat je echt nodig hebt om duurzamer te kunnen leven, maar waarvan je later misschien beseft dat je deze spullen helemaal niet nodig had. Deze essentials zijn dus helemaal niet zo essentieel als je in eerste instantie dacht. Zelf heb ik dit soort aankopen ook gedaan toen ik net begon met zero waste leven, en daarom wil ik graag delen welke dingen er voor mij eigenlijk overbodig waren, maar ook die mogelijk voor anderen niet essentieel zouden kunnen zijn.

 

  • Metalen of bamboe rietjes. Je ziet ze best regelmatig voorbij komen, en ze kunnen ook echt wel praktisch zijn als je heel graag je smoothie door een rietje drinkt, of als je op een andere manier heel graag rietjes gebruikt, maar de meeste drankjes kun je prima zonder rietje drinken. Zelf heb ik er een aantal aangeschaft toen ik begon met zero waste leven omdat ik dacht dat ik ze nodig had, maar twee jaar later heb ik ze misschien vier keer gebruikt.
  • Een reisbestek setje. Als je veel onderweg bent voor je werk, omdat je veel reist, of naar een food festival gaat is het handig om een setje bestek bij je te hebben. Maar als dit niet zo is hoef je hier niet speciaal een setje voor aan te schaffen. Als je sporadisch een keer ergens heen gaat waar je anders wegwerp bestek zou krijgen is het logischer om in die gevallen wat bestek uit je bestekla in een zakdoek of servet rollen om mee te nemen. Zelf heb ik een zakje gemaakt voor bestek maar ik gebruik dit zelden. Omdat het ik het zelden nodig heb.
  • Een safety razor. Als je eigenlijk je benen of oksels niet scheert, omdat je dit niet nodig vind, dan is het onzin om deze aan te schaffen. Zelf scheer ik ongeveer een keer in de maand mijn oksels en benen en daarom heb ik er wel een aangeschaft, maar dit is een persoonlijke keuze.
  • Een broodtrommel. Als je niet onderweg hoeft te lunchen, of op je werk, dan heb je ook geen broodtrommel nodig. Zelf heb ik een tweedehands broodtrommel, en twee broodtrommels die ik heb gekregen en ik gebruik deze af en toe wel als ik ergens heen ga en onderweg moet eten, maar dit is ook niet dagelijks. Ik heb daarom ook niet geïnvesteerd in een grotere stainless steel broodtrommel.
  • Opbergbakjes, mason jars, bij elkaar passende weckpotten. Voor je allemaal mooie nieuwe bakjes, potten, en flessen aanschaft kijk eerst wat je nog in huis hebt. Er is een grote kans dat je al dingen in huis hebt om eten in op te bergen en het is een stuk vervuilender om dan nieuwe artikelen aan te schaffen als je de dingen die je in huis hebt ook kunt gebruiken. Jampotten, pindakaas potten, en bijvoorbeeld de potten van blokjes feta zijn ideaal om eten in te bewaren, of mee te nemen onderweg. Zelf bewaar ik mijn feta potten om thee in te bewaren omdat ik de vorm heel mooi vind.

 

 

Ga bij jezelf na als je nadenkt over de aanschaf van duurzame producten of ze voor jou echt iets toevoegen aan je leven, of dat je deze producten eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Want voor iedereen kan deze lijst anders zijn. Misschien is een rietje voor jou wel een essentieel onderdeel, of kun je echt niet zonder scheermes.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s