Recept appel azijn

Ik maak vaak zelf mijn appelazijn. Ik gebruik dit als een haarspoeling na het wassen, in mijn deodorant, maar ook om eten in te maken, of überhaupt tijdens het bereiden van eten. Appelazijn is erg gezond, en super makkelijk te maken, en het kost je bijna niets.

Zelf maak ik het van klokhuizen en schillen van appels die ik anders zou weggooien, dus het is een mooi recept om voedselverspilling tegen te gaan, want je gebruikt alles van de appel op.

 

Ingrediënten

  • Een appel, of de klokhuizen van een paar appels
  • Twee eetlepels suiker
  • Een liter water

 

Bereiden

Bewaar de klokhuizen van een aantal appels in je vriezer, of maak dit recept vlak nadat je een appeltaart hebt gebakken en de klokhuizen en/of schillen nog vers zijn. (let erop dat je geen klokhuizen bewaard van appels die je hebt gegeten! Door de bacteriën die dan achterblijven daar waar je in de appel hebt gebeten kunnen slechte bacteriën ontstaan tijdens het fermentatie proces.)

Doe alle ingredienten samen in een grote pot. Doe een doek over de pot, of als je een weckpot gebruikt sluit dan de pot maar zonder de rubberen rand. Zo is er een toevoer van lucht, maar worden schadelijke baccillen wel buiten gesloten.

Roer iedere dag of iedere twee dagen alles even door om schimmelvorming tegen te gaan.

Na 2 weken ongeveer zal je appelazijn klaar zijn. Proef het om te kijken of het zuur genoeg is, je kunt het eventueel iets langer laten staan.

Bewaar je zelfgemaakte appelazijn in de koelkast om verdere fermentatie tegen te gaan als het de zuurheid heeft bereikt die jij prettig vind.

3D7D8589-5DD4-4441-8784-251D8083C4EA

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s