Een duurzamere kledingstijl

Kleding speelt een hele grote rol in ons leven. Je kan jezelf verschillende uitstralingen geven door je kleding erop uit te kiezen of je er stoer, schattig, of misschien wel formeel uit wilt zien. Het kan ons zelfvertrouwen maken of breken. En daarnaast kan het ook nog eens erg sociaal zijn. Bijvoorbeeld een dagje winkelen samen met je vriendinnen, of een avond kleding thuis passen om te kijken wat je aan gaat doen naar dat sollicitatiegesprek. Maar waar we vaak niet bij stil staan is waar onze kleding vandaan komt. Wie heeft het geproduceerd, onder welke omstandigheden, en van wat voor materiaal is je favoriete shirt bijvoorbeeld gemaakt? Kleding is meestal niet heel erg duurzaam geproduceerd. Vaak word het onder slechte omstandigheden in een arm land geproduceerd zonder dat er rekening word gehouden met mens en milieu. Wat kun je hier aan doen? Hoe kun je de inhoud van je kledingkast duurzaam maken?

 

Zoek je kledingkast uit

 

Kijk eerst goed naar wat je in je bezit hebt. Van alles wat er nou in je kast hangt, wat draag je nou echt? Zelf heb ik ooit de Marie Kondo methode op mijn kledingkast toegepast waarbij ik keek naar van welke kleding ik nou echt gelukkig werd en van welke niet. Je kunt dit zelf ook proberen toe te passen, of je kunt criteria opstellen die voor jou belangrijk zijn waar je kleding aan moet voldoen en op die manier je kledingkast uitzoeken. Kleding die je niet draagt kun je aan vrienden weggeven, kringlopen, of zelf verkopen op bijvoorbeeld United Wardrobe. Kleding die kapot is kun je op een goede manier weg doen. Zo zijn er merken die oude spijkerbroeken inzamelen om deze te recyclen, deze plaatsen dan vaak verzamelpunten in winkels. Online kun je zoeken naar merken die oude kleding inzamelen voor een recycling programma. Daarnaast zijn er vaak containers bij supermarkten te vinden waar je oud textiel naartoe kunt brengen. Ook mogen hier vaak schoenen in worden gedaan, maar ook voor schoenen zijn online verschillende recycling programma’s te vinden.

 

Alles wat over blijft

 

Als je uiteindelijk je kledingkast hebt uitgezocht en de dingen die je niet meer kon gebruiken, of wilde gebruiken hebt weggegeven of naar de recycling hebt gebracht blijf je over met kleding die je waarschijnlijk regelmatig draagt, nodig hebt voor je werk of die ontzettend fijn zit, of je misschien wel een enorme boost in je zelfvertrouwen geeft als je het aan hebt. Hou vooral deze kledingstukken. Gooi ze niet weg omdat ze van polyester zijn gemaakt of onder slechte omstandigheden zijn gemaakt. Dit zou alleen maar een stuk vervuilender zijn dan wanneer je ze draagt tot ze versleten of ze niet meer passen.

 

Hoe was je kleding van synthetische stoffen?

 

Voor het wassen van kleding waar synthetische stoffen in zitten verwerkt kun je gebruik maken van een Guppyfriend, dit is een waszakje wat alle microplastics uit je was vangt en die je na het wassen kunt legen in de prullenbak, zodat deze microplastics niet in het water terecht komen. Een Cora ball is een plastic bal die ook deze microplastics opvangt in je wasmachine. Er zijn ook wasmachines waar een filter in zit ingebouwd, maar het aanbod hierin is nog beperkt.

 

Hoe koop je nieuwe kleding?

 

Wat moet je nu doen als je een nieuwe blouse nodig hebt of uit je broek bent gescheurd? We zijn zo gewend om naar een grote fashion keten te gaan en even een nieuw kledingstuk te kopen dat het misschien wat raar voelt om dat niet meer te doen. Als je echt een nieuw kledingstuk nodig hebt zijn er ontzettend veel mooie duurzame merken te vinden om nieuwe kleding van te kopen. Zelf vind ik de kleding van Armedangels ontzettend mooi.

Zelf kies ik er toch heel vaak voor om eerst te proberen tweedehands kleding te kopen. Niet alleen scheelt dit enorm in de kosten, ook als je het vergelijkt met kleding uit grote fashion ketens, maar dit is in mijn ogen ook de duurzaamste optie. Er zijn geen nieuwe materialen gebruikt, de kleding bestaat al en kan vaak nog jaren mee, en vaak kun je mooie unieke stukken vinden van goede kwaliteit.

 

Wil je ook kleding tweedehands kopen? Dan zijn hier een aantal tips om op te letten tijdens het winkelen;

 

  • Let op beschadigingen. Controleer onder de oksels van bloezen voor verkleuringen, controleer voor kleine gaatjes in de stof, of missende knopen. Is er een beschadiging die je kunt repareren dan kun je het kledingstuk natuurlijk altijd meenemen, maar is het niet te maken zou het zonde zijn als je hier niet op had gelet en er thuis pas achter was gekomen.
  • Laat de maten niet leidend zijn. Ieder merk kan toch net iets verschillend zijn in maten. Vertrouw dan ook vooral op je eigen inschattingsvermogen, en als het mogelijk is pas de kleding dan van tevoren.
  • Kijk op alle afdelingen. Als vrouw kun je bijvoorbeeld mooie truien of een fijn spijkerjasje vinden op de mannenafdeling. En als je als man een vrolijk shirt zoekt met felle kleuren kijk dan gerust eens op de vrouwenafdeling.
  • Koop alleen wat je nodig hebt. Het kan ontzettend verleidend zijn om dat ene kledingstuk te kopen wat zo geweldig staat maar waar je eigenlijk geen enkele gelegenheid voor hebt om het aan te doen. (geloof me ik heb dit zelf heel vaak meegemaakt haha) Maar probeer dit niet te doen. Niet alleen neemt het bij jou thuis ruimte in in je kast die je ook voor andere dingen kunt gebruiken, misschien is er wel iemand die dit kledingstuk wel heel goed kan gebruiken.

 

Denk na voor je koopt

 

Of je nou tweedehands koopt of van duurzame merken, sta vooral stil bij wat je koopt. Als je geen nieuwe kleding nodig hebt, probeer het dan ook niet te kopen. We zijn gewend geraakt om heel makkelijk kleding te kopen en dit resulteert er soms in dat kleding niet gedragen word en dan uiteindelijk word weggegooid. Dit is natuurlijk zonde, van de kleding, en van het geld wat je erin hebt gestoken. Probeer dan ook alleen nieuwe kleding aan te schaffen die je nodig hebt zodat alles wat in je kledingkast hangt ook daadwerkelijk word gedragen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s