10 makkelijke Zero Waste swaps

Als je Zero Waste begint te leven zul je merken dat je langzaam dingen gaat vervangen in je leven voor een duurzamere optie. Er zijn dingen die je meteen kunt vervangen, en er zijn dingen waar je langer mee kunt wachten. Omdat je misschien nog ergens een voorraad van hebt die je wilt opmaken, of omdat je eerst wat research wilt doen over de opties die er zijn. Graag deel ik met jullie 10 makkelijke Zero Waste swaps die je vrij makkelijk kunt maken als je net begint met Zero Waste leven, en die ik zelf ook als erg leuk heb ervaren.

 1. Een waterfles. Het is iets wat terug blijft komen, maar wel voor een reden. Je bespaard er ontzettend veel afval mee, en op de lange termijn ook ontzettend veel geld. Er zijn veel verschillende versies op de markt te vinden, dus er is er altijd wel een te vinden die past bij jou. Dit is een swap die ik aanraad zo snel mogelijk te maken.
 2. Een broodtrommel. Plastic boterhamzakjes zijn niet alleen slecht voor het milieu, en je gezondheid, maar echt goed beschermen ze je boterham ook niet. ze worden makkelijk geplet in je tas, of misschien zelfs doorboord door een pen of potlood. Een broodtrommel houd je boterham beter beschermt tegen dit soort dingen, is herbruikbaar, en op de lange termijn goedkoper. Misschien hoef je deze niet eens aan te schaffen, maar heb je er nog wel een liggen in je kast.
 3. Een menstruatie cup. Of wasbaar maandverband, wasbare tampons, of wasbaar menstruatieondergoed. Ook hiermee bespaar je geld op de lange termijn, je produceert veel minder afval, en het is nog gezonder voor je ook omdat je geen plastic tegen of in je lichaam draagt.
 4. Vaste shampoo en zeep. Er zijn ontzettend veel fijne zepen en shampoos in vaste vorm te vinden tegenwoordig. Ze gaan langer mee dan hun in plastic verpakte versie en doordat ze zonder verpakking, of enkel papier te koop zijn, zijn ze een stuk milieu bewuster.
 5. Een bamboe tandenborstel. Als je met een normale plastic hand tandenborstel poetst is het super makkelijk om deze te vervangen voor een bamboe versie zodra je huidige tandenborstel niet meer kan. Er zijn verschillende merken op de markt, zelf ben ik een groot fan van de humble brush tandenborstels. Je kunt ook kijken om je tandpasta te vervangen voor tandpoeder, tabletjes tandpasta, of een zelfgemaakte tandpasta. Hiervoor vind je online veel recepten.
 6. Een safety razor. Zowel voor mannen als vrouwen een goede swap. Het scheermes is niet alleen beter voor het milieu, je bespaart er flink mee omdat de mesjes veel goedkoper zijn dan andere in plastic verwerkte opzetstukjes voor scheermessen of wegwerpmessen. Ze zijn met verschillende designs te vinden, zelf vind ik ze ook ontzettend mooi, gaan een leven lang mee, zijn makkelijk schoon te maken en fijn in gebruik. Vaak word er gedacht dat het eng is deze scheermessen te gebruiken, maar dat valt enorm mee. Ik heb hier laatst op mijn blog een post aan geweid.
 7. Natuurlijke schoonmaakartikelen. Als je flessen allesreiniger, keukenreiniger, en wc eend op zijn overweeg dan om natuurlijke producten te gaan gebruiken om je huis schoon te houden. Azijn (vaak in grote verpakkingen verkrijgbaar), baking soda (in karton verkrijgbaar) en schoonmaaksoda (in papier verkrijgbaar) zijn hele fijne producten om mee schoon te maken, natuurlijk dus niet schadelijk voor het milieu en je eigen gezondheid, en over het algemeen in meer verantwoorde verpakkingen te vinden. Aleppo zeep, citroensap, en citrus schillen zijn ook natuurlijke producten die je kunt gebruiken tijdens de schoonmaak.
 8. Zakjes, en tassen. Neem zelf een boodschappentas mee naar de supermarkt, herbruikbare zakjes voor je groenten en brood, en neem deze mee tijdens het boodschappen doen. Bewaar ze in een speciale tas voor tijdens het boodschappen doen, en misschien een of twee in je tas die je altijd bij je hebt of in de auto voor als je plotseling nog iets moet halen.
 9. Eet minder dierlijke producten. Dit klinkt misschien raar, maar de bio-industrie is een van de grootste milieuvervuilers wereldwijd. Kijk daarom of je een gedeelte of volledig vervanging kunt vinden in je dieet van dierlijke producten. Zelf eet ik heel soms nog een stukje vlees en af en toe kaas, maar ik ben flink geminderd in mijn gebruik van dierlijke producten en probeer dit te blijven doen. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, bekijk het vooral per dag of per week hoe je kunt minderen op dierlijke producten om het voor jezelf makkelijk te houden.
 10. Tweedehands kleding. Als je een keer nieuwe kleding nodig hebt, kijk dan eens in een kringloopwinkel, een vintage winkel, of op marktplaats. Je kunt ontzettend leuke dingen vinden in ontzettend veel stijlen als je even zoekt. Goed voor het milieu, je portemonnee, en je vind unieke stukken.

Het kan zijn dat je niet al deze swaps in een keer doet, omdat je nog research moet doen, dingen moet opmaken die je in huis hebt, of je nog niet klaar bent om een product te vervangen voor een duurzame optie. Wat kan, en ook niet erg is. Iedereen gaat op zijn eigen tempo, en niet iedereen is meteen klaar om alles aan te pakken en te vervangen voor duurzamere opties.

 

 

 

4 gedachten over “10 makkelijke Zero Waste swaps

  • Alles in je eigen tempo. Als je weinig onderweg bent en thuis en op je werk een glas ter je beschikking hebt om uit te drinken zul je een waterfles weinig nodig hebben.

   Like

 1. Super leuk om te lezen wat jij allemaal doet! Ik ben zelf ook bezig met kleine stapjes! En alleen maar beter om het langzaam op te bouwen denk ik, dan is de kans van slagen een stuk groter! 😊

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s