Als het voelt alsof je er alleen voor staat

Ik weet het niet de meest optimistische titel. Maar laten we eerlijk zijn. Wie heeft er ooit het idee gehad dat hij of zij er helemaal alleen voor stond om de strijd met wegwerpplastic, fast fashion, en klimaatverandering aan te gaan? Ik denk dat iedereen die zich bezig houd met duurzaam leven, of Zero Waste leven zich ooit wel een keer zo heeft gevoeld. Ook ik, wel meer dan eens. Zo gebeurd het me regelmatig dat ik met iemand in gesprek raak over Zero Waste leven en te horen krijg dat het toch zo knap en goed is dat ik me daarmee bezig houd, terwijl de persoon in kwestie uit een plastic flesje drinkt. Of door een rietje zijn cola opdrinkt. (dit lijkt mij trouwens ontzettend vies, iets met prik door een rietje opdrinken toch zie ik het best regelmatig) ook krijg ik regelmatig een grapje te horen wat gebaseerd is op het idee dat ik toch wel echt een hippie ben met mijn denkbeelden, of leuk bedoelde opmerkingen van ow ja ik eet wel echt veel vlees want dat is zoooo lekker, of ja nou is toch wel makkelijk hoor een magnetron maaltijd. Vlees is ook lekker. Een magnetron maaltijd is makkelijk. En ik kan best goed met deze opmerkingen omgaan, maar er komt een punt dat ik het even niet meer trek. Dat ik denk waarom doe ik het eigenlijk als zo weinig mensen bereid zijn om iets te doen voor een beter klimaat en een betere wereld. Hoe ga je hier mee om? Hoe kom je van dit gevoel af?

 

Het overkomt me niet vaak maar als het me overkomt dat ik tegen dit gevoel aanloop kan het veel helpen om te praten met een goede vriend of vriendin, mogelijk iemand die zich ook bezig houd met duurzaam leven. Dit helpt mij altijd best goed om weer in te zien dat er meer mensen bezig zijn met een duurzaam leven, dat er wel nog hoop is, en dat steeds meer mensen zich ermee bezig houden.

 

Ik zoek social media op. Door te zien hoeveel mensen mij volgen omdat ze het interessant vinden hoe ik leef, door naar grote profielen te kijken en te zien hoeveel mensen daar hun interesse tonen, en sowieso hoeveel mensen bezig zijn met duurzamer leven kan me altijd enorm helpen om te zien dat ik niet de enige ben. Ook al is dit wel vaak uitgedrukt in nummers en minder persoonlijk toch helpt het om te zien hoeveel mensen zich interesseren voor een duurzamere levensstijl.

 

Ik kijk naar duurzame projecten. Er komen steeds meer boeken en films over klimaatverandering, omdat er meer aandacht voor is. er zijn meer opruimacties die door mensen worden georganiseerd die iets aan het afval probleem willen doen, en er worden steeds meer duurzame producten ontwikkeld die eerlijk en goed zijn voor mens en milieu, en soms zelfs een circulaire economie stimuleren. Zelfs de overheid toont steeds meer aandacht voor de milieukwestie.

 

Hou bij wie er ooit tegen je heeft gezegd dat ze iets hebben aangepast in hun leven doordat ze inzagen dat er verandering nodig was. Dit kan ontzettend helpen. Zo zei een collega ooit tegen me dat hij overgestapt was op een herbruikbare drinkfles omdat hij had gezien op social media dat ik dat ook deed en het toch ook wel logischer was dan geld blijven uitgeven aan plastic waterflesjes. Door dit soort momenten op te schrijven kun je het erbij pakken op een moment dat je het idee hebt dat er weinig mensen moeite doen voor een betere wereld.

 

Heel veel gaat tegenwoordig online, en daarom is het soms moeilijk om in het echt te zien hoeveel andere mensen ook bezig zijn met een duurzame levensstijl, met het voorlichten van mensen over klimaatverandering, en proberen anderen te stimuleren duurzamer te gaan leven. Probeer te onthouden dat je er niet alleen voor staat, en hier bewijzen voor te zoeken, online, in je omgeving, en erover te praten.

2 gedachten over “Als het voelt alsof je er alleen voor staat

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s