Waarom ik geen wasnoten gebruik

Wasnoten, waarschijnlijk heb je er al wel van gehoord. In India groeien ze aan bomen, en ze worden ook wel zeepnoten genoemd. wasnoten bevatten natuurlijke saponinen, dit zijn stoffen die ervoor zorgen dat als je de binnenkant van een wasnoot in contact brengt met water er zeep ontstaat wat ontzettend goed werkt om je was mee te doen. De bevolking in de gebieden waar deze noten groeien gebruikt deze noten al ontzettend lang voor het wassen van hun kleding.

Wasnoten gebruiken om je was mee te doen is ontzettend duurzaam, een aantal positieve punten aan de wasnoten zijn:

 • Je kunt ze vaak een paar keer gebruiken voor je ze in de compost kunt doen.
 • Ze zijn volledig biologisch afbreekbaar.
 • Doordat het volledig plantaardig is vervuilt het geen water.
 • De bomen hebben een goed effect tegenover ontbossing. De grond word er namelijk vruchtbaarder van omdat de noten maar ook de schillen hele goede meststoffen zijn die ervoor zorgen dat verontreinigde grond zuiverder word.
 • Het koekt niet aan in je wasmachine waardoor deze langer mee gaat.

 

Maar waarom koop ik ze dan niet?

Ondanks hoe ontzettend milieuvriendelijk ze zijn, en wat een mooi alternatief het is voor normaal wasmiddel gebruik ik ze zelf niet. Doordat in de westerse landen er meer aandacht komt voor de wasnoot en de vraag dus groter wordt wordt dit product duurder. Hier kunnen we het makkelijk betalen deze noten aan te schaffen, en zijn ze vaak goedkoper vergeleken met normaal wasmiddel, maar voor de gebieden waar ze vandaan komen ligt dit anders. Daar stijgt de prijs voor deze noten ook, waardoor het voor de lokale bevolking aantrekkelijker is om chemische wasmiddelen aan te schaffen die in verhouding daar goedkoper zijn. Als je Duits goed is kun je in dit Duitse artikel meer lezen over de prijs stijging voor de lokale bevolking. link naar artikel

Omdat er in deze gebieden vaak geen hele goede waterzuivering is, en er ook nog steeds mensen zijn die hun was doen in natuurwater komen en door het gebruik van de chemische wasmiddelen stoffen in het water terecht die schadelijk kunnen zijn voor mens en milieu.

Daarnaast moeten deze noten voor ons geïmporteerd worden. En bij die import met vliegtuigen, vrachtwagens, en andere vervoersmiddelen komt weer ontzettend veel CO2 uitstoot kijken.

Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat ik zelf liever geen wasnoten gebruik. Er zijn dan ook genoeg alternatieven om je was mee te doen, die ook duurzaam zijn, en soms zelfs gratis.

 

Alternatieven:

 • Wilde kastanjes. Deze zijn familie van de wasnoot, en als je deze in stukjes hakt en in water doet zul je zien dat ook deze het water in een zeepachtige substantie veranderen. Dit is een lokaal product wat je in de herfst gratis kunt oprapen. Je kunt ze direct gebruiken maar ook laten drogen. Als je ze droogt kun je een eetlepel van fijngehakte kastanjes in een glas heet water doen, ongeveer een kwartier laten staan, dan zeven en je hebt wasmiddel.
 • Dit was iets wat mijn moeder me laatst vertelde. Doe ongeveer 50 gram bladeren van de klimop in een liter water, breng aan de kook voor ongeveer 5 minuten, zeef het en je kunt het een paar weken bewaren. Vooral de grotere donkere bladeren werken hier goed voor. Ook in deze bladeren zit dus een stof die in contact met water zepig word. Ook klimop kun je vaak gratis vinden, het hele jaar rond zelfs. Misschien staat het wel bij je in de achtertuin, of groeit het aan een boom bij je in de straat.
 • Je kunt ook zelf wasmiddel maken. Er zijn online verschillende recepten te vinden waarbij je natuurlijke ingrediënten gebruikt om wasmiddel mee te maken.
 • Je kunt verantwoord wasmiddel kopen. Zelf verkoop ik binnenkort wasmiddel in mijn Etsy shop gemaakt van natuurlijke ingrediënten. Voor mensen die zelf niet de tijd of zin hebben om zelf wasmiddel te maken, of om kastanjes of klimop te verzamelen is dit een mooi alternatief. In het wasmiddel wat ik maak gebruik ik geen wasnoten, maar er zijn natuurlijke merken die dit wel doen, mocht je dus ook geen gebruik meer willen maken van wasnoten is het verstandig om hier even op te controleren.

53d6ca0d-db50-46bc-9974-f8490fbce11f.jpeg

op bovenstaande foto is mijn zelfgemaakte wasmiddel te zien. Zelf hergebruik ik al twee jaar een oude wasmiddelfles van het laatste wasmiddel wat ik ooit heb gekocht. Om het te verkopen gebruik ik glazen flessen met metalen doppen die je als je wasmiddel op is kunt gebruiken voor zelf geperste sappen, het opbergen van droge etenswaren, als waterfles, en nog voor veel meer.

6 gedachten over “Waarom ik geen wasnoten gebruik

 1. Dit wist ik niet.. Wat erg! Dat is de reden waarom ik geen quinoa meer koop. Wasnoten heb ik nooit gekocht want ik doe het met kastanjes en klimop had ik ook al gelezen en ga ik zeker eens proberen. Verder gebruik ik aleppo zeepvlokken voor de was. Super dat ik dit nu weet. Dankjewel!

  Like

  • ja ik hoorde inderdaad dat er achter quinoa een soortgelijk verhaal zit. zelf heb ik me hier nog niet over ingelezen maar ik eet het ook niet omdat ik het niet echt lekker vind.

   Like

 2. Helemaal mee eens: gebruik dat wat hier hoort: klimop is er in overvloed en dus dank je voor t recept. Ik ga er zeker mee aan de gang. ruth

  Like

 3. Pingback: Denk aan het klimaat: zo was je minder en houd je kleding schoon - My blog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s