Waarom ik geen minimalist ben

Voor ik ga uitleggen waarom ik het zelf niet ben, zal ik eerst even wat meer uitleggen over wat een minimalist precies is. Minimalisme is een levensstijl waarbij je er over het algemeen naar streeft geen spullen te bezitten die je niet nodig hebt. Je bezit de voor jou nodige spullen en meer niet. Een minimalist probeert zich op de essentiële dingen in zijn of haar leven te focussen en probeert de rest weg te laten.

De laatste tijd zie je ontzettend veel voorbij komen op social media over ontspullen, de Marie Kondo methode, en minimalistisch leven. Zelf heb ik een aantal jaren terug ook het boek Opgeruimd van Marie Kondo gekocht, en heb ik ontzettend veel spullen weg gedaan. Dingen waar ik niet gelukkig van werd, die geen doel voor mij hadden, en dus eigenlijk geen plek verdienden in mijn huis en daarmee mijn leven. Uiteindelijk is mijn toenmalige studentenkamer van overvol en overal witte Ikea meubelen gegaan naar een kamer vol tweedehands meubelen een fijne inrichting, en alleen spullen die voor mij echt belangrijk waren en waar ik ook gelukkig van werd.

Ik vind zelf dat de Marie Kondo methode niet leid naar een minimalistisch leven omdat het hier niet gaat om alleen de essentiële dingen behouden. Je behoud alle dingen waar je gelukkig van word. Er word niks gezegd over zo min mogelijk spullen bezitten.

Ik zag een poosje terug de documentaire Minimalism op Netflix, waar twee mannen beiden nauwelijks nog bezittingen hebben omdat ze minimalistisch zijn gaan leven. Beiden zijn ze hier ontzettend gelukkig door geworden, en ik denk dat minimalisme voor veel mensen dit effect kan hebben. Door minder spullen te bezitten en niet meer het streven “meer is beter” in je systeem te hebben kun je genoegen nemen met wat je hebt, waardoor je niet telkens blijft werken naar meer.

Ik heb zelf behoorlijk veel spullen. Zo staat bijvoorbeeld mijn vensterbank vol met planten, kaarsen, stenen, en beeldjes. Maar al deze spullen zijn wel dingen waar ik blij en gelukkig van word. Nadat ik jaren geleden het boek van Marie Kondo heb gelezen heb ik ontzettend veel spullen weg gedaan. En voor een periode daarna voelde mijn kamer redelijk minimalistisch aan voor mij. En ik moet zeggen dat dit ook zeker niet verkeerd aanvoelde. Ik ben ook nooit bewust op zoek gegaan naar meer spullen om mijn kamer voller te maken, maar heb wel spullen toegelaten in mijn kamer en mijn bestaan waar ik gelukkig van werd. Op deze manier is mijn kamer uiteindelijk wat voller geraakt, maar op een voor mij prettige manier, en ik vind het dan ook helemaal niet erg dat het niet meer minimalistisch aanvoelt.

Toen ik in september verhuisde was dit een mooie kans om weer even stil te staan bij alles wat ik bezit, wat ik wel en niet in mijn leven wil hebben, en ik heb niet veel maar wel een aantal dingen daardoor aan vrienden gegeven of weg gedaan. Voornamelijk kledingstukken, en een oude typmachine die ik als decoratie wilde gaan gebruiken maar die al twee jaar onder mijn bed stond te verstoffen. Maar ook na deze verhuizing heb ik veel spullen, maar allemaal spullen waar ik van houd of die belangrijk voor mij zijn gehouden in mijn nieuwe kamer.

Ik denk dat veel mensen minimalisme ook als een ruim begrip zien. Zelf zie ik het echt als een term die je gebruikt als je zo min mogelijk bezittingen hebt, en zelf leef ik niet op deze manier. Maar misschien dat er mensen zijn die vinden dat als je alleen spullen bezit waar je gelukkig van word je ook een minimalist bent. Ik denk dat dat heel persoonlijk is. Ik ben van mening dat minimalisme een hele fijne levensstijl kan zijn voor verschillende mensen, en dat het ontzettend goed is om niet de “meer is beter” mentaliteit te hebben omdat dit een hoop stress kan veroorzaken. Maar ik denk ook dat je op verschillende manieren deze mentaliteit kan afleren. Zelf heb ik deze mentaliteit ook niet.

Zijn jullie minimalistisch? En wat versta je precies onder minimalisme? Laat het me hier weten of op een van mijn andere social media platforms.

65EFB102-E6FE-4970-AFEF-5508DCBEC8A3

Deze foto is van mijn ouder kamer, en laat voor mij altijd goed zien dat ik geen minimalist ben haha. Het is hier ook best een chaos op mijn bureau, maar meestal als ik dingen aan het doen was voor school of mijzelf eindigde mijn bureau zo omdat ik altijd vrij chaotisch te werk ga. Als ik daar niet de ruimte voor heb om dat te doen kan ik voor mijn gevoel ook niet heel prettig werken.

Een gedachte over “Waarom ik geen minimalist ben

  1. Je hebt volledig gelijk! Wat vooral goed is aan minimalisme, is dat het de ‘kopenkopenkopen’ en ‘ikwilalleshebben’-mensen wat dimt. Spullen die in je huis staan die je toch niet gebruikt, zijn voor niets gemaakt. Jouw spullen zijn niet voor niets gemaakt. Ze hebben we een doel: je gelukkig maken 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s