Klimaat zeikers en klimaat krijgers tijdens de klimaat mars

“Hee pap, zijn dat nou die klimaat zeikers?!” Ik sta voor de Bijenkorf in Amsterdam samen met aanhangers van GroenLinks, gezinnen uit alle streken van het land, studenten, en ouderen. We staan ons met zijn allen te verzamelen voor de klimaatmars. De jongen die dit roept is samen met zijn vader de hond aan het uitlaten. Hij is niet de enige die zo tegen ons aan kijkt. Op de terugweg terwijl ik in de trein zit hoor ik iemand roepen dat die klimaat idioten ook niks snappen, niet eens hoe het openbaar vervoer werkt.

Er zijn nog steeds veel mensen die niet snappen waar alle ophef om is, misschien omdat ze zelf nog geen directe last hebben ondervonden van klimaat verandering, omdat ze er te weinig over hebben gehoord, of misschien willen ze liever niet inzien dat het best een groot probleem is.

Toch zijn er steeds meer mensen die wel inzien hoe dringend het is dat er iets word veranderd. Tijdens het wachten voor we gaan lopen, in de stromende regen hoor ik een vrouw naast me zeggen “Moet je ons eens zien met zijn allen, allemaal klimaat krijgers!” Fijn om iemand ons zo te horen omschrijven. Want we strijden met zijn allen voor een beter klimaat. Door onze levensstijl aan te passen, ons verhaal en onze kennis zo veel mogelijk te verspreiden, en door zoals vandaag, tijdens de klimaatmars onze stem te laten horen met 40.000 mensen. Het voelt goed om te zien dat er zoveel mensen besluiten dat het tijd is voor verandering, dat we samen sterk staan, en dat wij degenen zijn die het verschil kunnen maken.

Er waren veel verschillende beweegredenen te zien waarom mensen aandacht vragen voor het milieu, en de ene reden was niet beter dan de ander. Allemaal mensen met een doel voor ogen: Duidelijk maken dat hoe we nu met het klimaat omgaan niet langer nog zo kan en de overheid dit duidelijk te maken in de hoop op veranderingen in beslissingen die zij maken rondom het klimaat.

Een van de mooiste borden die ik heb gezien was er een die je niet meteen zou verwachten. ‘metal against climate change’ staat er boven aan het bord, en ik kan het niet helpen om te grinniken in mezelf. tussen alle aanhangers van GroenLinks die zich op een plek hebben verzameld staat een man met dit geweldige bord. Onderweg kom ik nog meer mensen tegen met borden en outfits die je niet meteen zou verwachten en hoe mooi is het dat zoveel verschillende mensen samen dezelfde boodschap overdragen?

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s