Een duurzame menstruatie

Ja, je leest het goed: een duurzame menstruatie. Bestaat er zoiets? Het is ontzettend vervuilend om een paar keer per dag een tampon en/of maandverband weg te moeten gooien, en dat iedere maand voor meerdere dagen. Maar er zijn tegenwoordig hele fijne producten op de markt gekomen waardoor dit niet meer hoeft, en dit is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jou.

Jaren lang heb ik tampons en wegwerp maandverband gebruikt. Ik vond het niet prettig zitten, maandverband schuurde ook en de chemische bloemetjesgeur die ervan af kwam vond ik ook verschrikkelijk.

 

Een paar jaar geleden kreeg ik van een vriendin een menstrualcup van OrganiCup. Er was iets mis gegaan met haar bestelling waardoor ze er een extra kreeg, en ze vroeg of ik hem wilde gebruiken. Ik moet zeggen dat ik het in het begin even wennen vond, een siliconen cupje opvouwen om in te brengen, wat nou als het er langs gaat lekken, of ik hem er niet meer goed uit krijg, en hoe schoon is het precies om zoiets te gebruiken?

Na een paar maanden wilde ik eigenlijk niks anders meer. En zeker toen ik Zero Waste ging leven was in ontzettend blij met mijn menstrualcup omdat ik geen wegwerp tampons en maandverband meer hoefde te kopen. Wel kocht ik een aantal uitwasbare maandverbanden om in combinatie met mijn cup te gebruiken en voor de laatste dagen van mijn menstruatie. Niet dat de cup lekt, maar voor de zekerheid als ik ga sporten of werken vind ik het fijn om die extra zekerheid te hebben.

 

Naast dat deze producten duurzaam zijn, en te hergebruiken zijn ze ook nog eens beter voor je gezondheid. In wegwerp menstruatieproducten zitten chemische stoffen, er zit plastic in verwerkt, en deze materialen komen bij een gebied wat zeer kwetsbaar is voor bacteriën. Het moet ook eens in de paar uur vervangen worden omdat het anders te onhygiënisch word om nog te gebruiken.

Een menstrualcup is een siliconen cupje met aan het uiteinde een soort stokje waarmee je het kunt verwijderen. Aan het begin van je cyclus kook je het uit, waarna je het met schone handen inbrengt, en eens in de 10-12 uur leegt en omspoeld waarna je het weer kunt inbrengen. Het materiaal is niet schadelijk voor je lichaam, en er komen verder geen chemicaliën bij kijken die uit het product kunnen vrij komen.

Uitwasbaar maandverband kun je eerst met koud water uitspoelen waarna je het in de wasmachine kunt uitwassen. Het werkt hetzelfde als normaal maandverband maar is dan gemaakt van stof, wat niet voor de schuurplekken zorgt wat normaal maandverband kan veroorzaken met bijvoorbeeld de vleugels, en ook hier komt geen plastic bij kijken. Het maandverband is met een drukknoopje aan de onderkant vast te maken rond je ondergoed. Zelf heb ik dit van onder andere EcoFemme, een bedrijf wat een deel van hun opbrengst steekt in educatie aan meisjes in India, en met de actie Pad for Pad krijgt een meisje in India ook een herbruikbaar maandverband als jij er een koopt.

Er zijn ook speciale menstruatie onderbroeken waarbij er een vocht opnemend stuk in het kruis zit verwerkt waardoor het net zo werkt als een maandverband. Dit is ook gewoon uit te wassen en te hergebruiken. Zelf heb ik dit nog nooit geprobeerd maar ik heb er veel goede verhalen over gehoord.

Er zijn zelfs herbruikbare tampons tegenwoordig. Dit zijn rolletjes stof met een touwtje eraan die je kunt oprollen en kunt gebruiken zoals je ook een normale tampon zou gebruiken.

 

Nu is de aankoop van deze producten soms duurder dan wanneer je de normale wegwerp varianten koopt, maar op de lange termijn ben je een stuk goedkoper uit. Een menstrualcup kan wel tien jaar meegaan, en herbruikbaar maandverband vijf jaar. Als je gaat uitrekenen hoe duur het is om wegwerp menstruatie producten voor deze perioden te kopen ben je toch wel een heel stuk duurder uit.

09273b81-abf9-455a-b610-f20251a63eda.jpeg

2 gedachten over “Een duurzame menstruatie

  1. Ik heb net een grote bestelling gedaan voor wasbaar maandverband. Ik had al een aantal proef dingen gekocht een keer, maar deed er niks mee. Nu wil ik het toch weer gaan gebruiken en ik vind het ook veel comfortabeler zitten! Ook het idee dat je het biet weg hoeft te gooien en zo jezelf de boodschap geeft dat je niet vies bent, vind ik mooi.
    Ik volg je sinds kort op Instagram. Leuk om te lezen waar jij allemaal mee bezig bent!

    Like

    • Wat leuk om te horen dat je me bent gaan volgen! ja inderdaad het helpt heel erg met het gevoel dat je niet vies bent, en dat het gewoon iets natuurlijks is en iets wat uitwasbaar is in plaats van iets wat je per se moet weggooien omdat het als afval voelt. En in die zien helpt het ook best met zelfacceptatie. Zo merk ik ook dat ik er nu makkelijker mee kan omgaan dat ik soms wat langzamer ben tijdens mijn menstruatie en mezelf dan ook meer rust gun terwijl ik dat eerst niet wilde accepteren. En het comfort is inderdaad ook echt heel fijn. 🙂

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s