Leven met niet Zero Wasters

Niet iedereen volgt een Zero Waste levensstijl, en als je samenwoont met mensen omdat je bijvoorbeeld op kamers woont of met vrienden is er een grote kans dat je dit al heel snel merkt in hoe er met het huishouden word omgegaan.

Jij wast je vuile vaat misschien liever met een blok zeep en een houten afwasborstel terwijl je huisgenoten een voordeelfles Dreft hebben staan en een dubbelpak plastic afwasborstels koopt. Hoe ga je hier nou mee om?

Zelf heb ik jaren in een studentenhuis gewoond, en momenteel woon ik met een vriendin die ook Zero Waste leeft, en onze huisbaas, die dat niet doet. Hij koopt voor zichzelf een plastic fles afwasmiddel, en wij kopen samen een blok zeep voor de afwas. Het beste is in mijn ervaring om niet te proberen iemand jou manier van leven op te leggen, omdat de kans dat mensen zich gaan verzetten dan een stuk groter is dan wanneer je ze in hun waarde laat.

Je kunt dan wel het verlangen uitten dat je huisgenoten hetzelfde doen bij jou. Word er bijvoorbeeld een plastic fles afwasmiddel of olijfolie gekocht kun je best aangeven dat je niet bereid bent voor deze producten te betalen aangezien jij ze niet gaat gebruiken omdat ze tegen jou principes ingaan. Leg dit op een rustige en duidelijke manier uit en de kans dat er een probleem van word gemaakt is erg klein. Leg ook uit dat je zelf andere producten gebruikt die je in je eigen woonruimte of in de gemeenschappelijke ruimtes zult bewaren.

Als je uitlegt waarom je bepaalde dingen wel en niet gebruikt of doet bestaat er een kans dat je huisgenoten gaan nadenken over hun eigen gewoontes, en misschien veranderingen aanbrengen in bijvoorbeeld hun schoonmaak routine. Ik heb ooit een grote fles schoonmaak azijn gekocht om mee schoon te maken in mijn oude studentenhuis omdat ik het een geweldig schoonmaakmiddel vind en het ook nog eens goedkoop is. uiteindelijk gingen andere mensen dit soms ook gebruiken nadat ik uitlegde waar ik dit zoal voor gebruikte.

Een goed voorbeeld doet goed volgen maar soms is het moeilijk om je aan je principes te houden. Zo is het vaak niet mogelijk om toiletpapier plastic vrij te kopen omdat het een stuk duurder is en je huisgenoten hier misschien niet aan mee willen doen. Als er schoonmaakmiddelen worden gekocht voor het hele huishouden en de gemeenschappelijke ruimtes worden daar wekelijks mee schoongemaakt dan profiteer jij daar ook van en word het lastig om te zeggen ik betaal hier niet aan mee. Soms is het dan ook beter om wat water bij de wijn te doen en niet teveel te willen veranderen aan de gewoontes van je huisgenoten. Probeer daar waar mogelijk je aan je Zero Waste principes te houden. Zorg bijvoorbeeld voor een goed systeem om afval te scheiden voor in de keuken, gebruik je eigen olijf olie en afwaszeep. Probeer daar waar je een mogelijkheid ziet tot verandering uitleg te geven aan je huisgenoten over een duurzamere optie voor bijvoorbeeld schoonmaken, maar dring je eigen levensstijl niet op. Dit leid vaak tot frustraties bij zowel jou als je huisgenoten. Als je zelf ook met huisgenoten woont die niet Zero Waste leven deel dan jou ervaringen met anderen om tips te ontvangen, en te delen.

Momenteel doe ik op Instagram een samenwerking met een student uit Spanje over Zero Waste leven als student. Onder de #zwstudent delen we onze tips en kun je ook de jouwe delen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s