Elkaar in zijn (Zero Waste) waarde laten

Zero waste is dan wel een levensstijl die een doel voor ogen heeft, namelijk zo min mogelijk afval produceren voor een betere toekomst en een beter klimaat, toch zit er veel verschil onderling in de levensstijl.

 

Er zijn bijvoorbeeld mensen die vegan leven zien als een onderdeel van Zero Waste leven, terwijl er ook mensen zijn die af en toe nog steeds een stukje vlees of vis eten, of vegetarisch leven.

Sommige mensen zoals ikzelf kopen wel eten in plastic als het aan de datum is en anders dus weg word gegooid, en er zijn mensen die dit niet doen omdat de vraag naar dit product dan niet zo snel afneemt als wanneer je dit zou laten liggen.

Er zijn mensen die alleen lokaal eten, en mensen die dit niet doen.

En zo kan ik doorgaan. En hoewel iedereen zijn eigen ideeën heeft over hoe we het beste tot het gemeenschappelijke doel kunnen komen, namelijk zo duurzaam mogelijk leven is het in mijn ogen heel belangrijk dat mensen elkaar blijven steunen en elkaar in hun waarde laten.

 

De meeste mensen binnen de Zero Waste levensstijl denken goed na over keuzes die ze maken op het gebied van kleding, eten, reizen, en nog veel meer, en de keuzes die ze dan maken zijn goed doordacht.

Ik merk zelf de laatste tijd dat het vaker gebeurd dat mensen het belangrijk vinden om hun meningen soms op een nare manier duidelijk te maken aan anderen, alsof deze mensen dan minder goed hun best doen omdat ze een andere aanpak hebben om duurzaam te leven, en ik dacht misschien dat dit andere mensen ook overkomt. Zo kreeg ik laatst op verschillende posts op Instagram commentaar op mijn eetgedrag, en cadeaus die ik had gekregen waar verpakking om zat waar ik zelf erg weinig aan had kunnen doen.

Nu is het iets wat ik niet alleen bij mezelf zie gebeuren, maar ook bij anderen. Op facebook, instagram, soms ook op youtube geven mensen commentaar op elkaar wat nogal hard overkomt en vooral vanuit een eigen standpunt geschreven lijkt te zijn zonder over de gedachtes van de ander of de gevoelens van een ander na te denken.

 

Laten we voorop stellen dat iedereen die probeert duurzaam te leven zijn best doet. En dat als je iets bij iemand opmerkt waar je verbetering ziet je een aantal keuzes hebt.

  • Je kunt er niks van zeggen.
  • Je kunt vanuit je eigen overtuiging reageren.
  • Je kunt vanuit opbouwende kritiek reageren.

Door niks te zeggen laat je iemand in zijn waarde, maar loop je de kans iemand die ergens nog niet over had nagedacht niet te helpen in zijn ontwikkeling.

Door vanuit je eigen overtuiging te reageren loop je de kans dat je iemand afschrikt en dat iemand vervolgens voorzichtiger word met delen wat hij of zijn wel of niet doet, en kun je iemand kwetsen. Verplaats je in die ander, en vraag jezelf af hoe jij zou reageren op een soortgelijke reactie. Als jij er niet gelukkig van zou worden is er een grote kans deze persoon ook niet.

Door vanuit opbouwende kritiek te reageren kun je iemand mogelijk verder helpen. Dit kun je doen door bijvoorbeeld aan te geven dat je iets opmerkt, jou kijk daarop, en respectvol vragen of deze persoon aan jou zou willen uitleggen wat zijn of haar kijk hierop is. zonder vooroordelen door te laten klinken. Persoonlijk zou ik ook aanraden dit dan in een privé bericht te doen, dit praat vaak een stuk makkelijker.

 

Het is belangrijker elkaar te steunen in duurzaam leven, te tonen aan elkaar en aan anderen hoe we dit doen en zo voor een beter voorbeeld kunnen zorgen om een betere toekomst te creëren voor de generaties na ons dan elkaar aanvallen op kleine dingen waar we net iets anders dan de ander over denken. Het is denk ik belangrijker om voor ogen te houden dat we met zijn allen naar een gemeenschappelijk doel toewerken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s