De Zero Waste trend in de supermarkt

Zero waste is op het moment hip. En ik snap heel goed waarom als ik mijn Instagram open. De mooie foto’s van verse groenten en fruit in mooie stoffen zakjes en glazen potten, de houten en metalen attributen in de keuken, het ziet er super mooi uit. Naast de esthetiek van de levensstijl is er op het moment ook ontzettend veel aandacht voor duurzaam leven. Er word steeds meer duidelijk dat hoe we tot nu toe met de aarde zijn omgegaan gevolgen heeft en we dit niet veel langer meer vol kunnen houden, en mensen gaan hierin mee wat ontzettend goed is. Zo ook bedrijven.

Supermarkten proberen steeds meer duidelijk te maken hoe ze achter duurzaam leven en consumeren staan. Bij de groente en brood afdeling liggen vaker papieren zakjes om je eten in te doen naast de plastic zakjes, en de laatste tijd zijn er meerdere supermarkten die produce bags zijn gaan verkopen, zelfs broodzakken.

Maar is dit wel zo duurzaam? Het is ontzettend goed dat er alternatieven worden geboden die langer mee kunnen, maar hoe deze zakjes worden geproduceerd, waar ze vandaan komen en waar ze nou precies van zijn is niet helemaal duidelijk. Het is ontzettend mooi dat er een alternatief word geboden, en het is heel goed dat deze zakjes hergebruikt kunnen worden voor het boodschappen doen, maar toch vind ik het jammer dat deze dan van plastic worden gemaakt, het materiaal dat juist geprobeerd word terug te dringen. Voor mijn gevoel word er meer aan de trend gedacht dan aan het daadwerkelijke doel.

Zelf heb ik me er weldegelijk schuldig aan gemaakt om een set van deze zakjes te kopen, en ik gebruik ze veel als ik in een bulkwinkel linzen of zaden wil kopen, maar ik zou ze niet nog een keer aanschaffen.

Er zijn ontzettend veel bedrijven die moeite doen om duurzaam geproduceerde produce bags en broodzakken te maken. Waar is nagedacht over het materiaal, het proces van het maken, en de mensen die het maken. Op Etsy zijn ook veel mensen te vinden die zelf met de hand deze zakjes maken. Nu zijn deze alternatieven zeker wat prijziger, maar vaak gaan ze ook langer mee doordat ze van betere kwaliteit zijn. Want ik ben bang dat de zakjes die ik in de supermarkt voor nog geen euro heb gekocht het niet heel lang zullen volhouden. Daarnaast is het ook heel simpel om zelf een produce bag te maken van bijvoorbeeld een oude kussensloop.

Nu is het een makkelijke manier om in de levensstijl te stappen door deze zakjes in de supermarkt te kopen, je hoeft er niet voor naar een speciale winkel of ze online te bestellen, ze zijn niet duur en ze lijken meer op de bestaande plastic zakjes waardoor de drempel ze te gebruiken lager is. Ik vind het dan ook positief dat herbruikbaarheid gestimuleerd word in de supermarkt, maar vind het jammer dat er zo een markt word verkleind voor mensen die duurzamere producten aanbieden die hetzelfde doel hebben en voor mijn gevoel beter hun werk doen.

Laat me weten wat jullie mening is over de Zero Waste trend in de supermarkt, en waarom.

90E973C8-DB92-4F5D-B117-67F3CB4C7080

2 gedachten over “De Zero Waste trend in de supermarkt

  1. Ik vond Nylon ook een slechte materiaalkeuze. Ik vroeg waarom het bijvoorbeeld niet van katoen is, maar ik begreep dat dat niet fijnmazig genoeg is en aan nylon blijft minder plakken dus hoeft minder vaak gewassen te worden. Ik hoop dus maar dat ik ze eeuwig kan gebruiken, zodat het toch duurzaam is….

    Like

    • zelf heb ik met de katoenen versie misschien nog wel betere ervaringen, maar ik hoop ook dat de nylon zakjes in ieder geval een hele periode mee zullen gaan, zodat ze inderdaad nog duurzamer zijn dan de wegwerp versie 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s