Mijn basis tips voor een zero waste leven

Mensen in mijn omgeving vragen mij wel eens of ik tips heb om een zero waste leven te leiden, en natuurlijk heb ik die wel een aantal, dus dacht ik laat ik eens een lijstje maken met tips voor mensen die graag duurzamer willen gaan leven.

 

 • Dingen om aan te schaffen of te kijken of je ze nog hebt:
  • Waterfles: een waterfles scheelt echt enorm in hoeveel plastic je gebruikt omdat je geen flesjes drinken meer hoeft te kopen, en uiteindelijk bespaar je er ook ontzettend veel geld mee. Zelf heb ik er altijd een in mijn tas als ik onderweg ben, en thuis een naast mijn bed of op mijn bureau.
  • Tassen: ik neem als ik naar de supermarkt ga in mijn tas nog een extra tas mee voor als ik veel boodschappen heb, thuis heb ik een grote tas waar ik meerdere linnen tasjes in bewaar en een waar ik al mijn bulk zakjes in bewaar, door deze mee te nemen naar de markt of de supermarkt hoef je geen plastic tasjes meer aan te nemen of te gebruiken. Tegenwoordig worden er zelfs in sommige supermarkten als de albert heijn herbruikbare zakjes verkocht. Nu zou ik zelf eerder kiezen voor handgemaakte zakjes van een natuurlijke stof, maar dit is altijd een optie om ze daar aan te schaffen. Ook voor brood heb ik zakken die ik meeneem naar de supermarkt of markt.
  • Bewaardozen: ik heb nog een aantal plastic bewaardozen die ik blijf hergebruiken, maar daarnaast bewaar ik glazen potten van olijven, bonen, jam, enz. die ik schoonmaak en hergebruik. Ik gebruik ze veel om zelfgemaakt eten in te bewaren maar ook eten wat ik in bulk koop.
 • Koop niks nieuws: het is heel verleidelijk om allemaal mooie weckpotten aan te schaffen, maar kijk eerst naar wat je in huis hebt. Heb je al glazen potten die je kunt gebruiken? Koop dan niet die nieuwe weckpot, heb je thuis nog linnen tasjes die je ooit gratis hebt gekregen? Koop er dan geen nieuwe bij. Neem een setje bestek wat je al hebt mee in een zakdoek in plaats van een nieuw reis bestek setje. Dit geld voor alles, kijk eerst wat je in huis hebt aan spullen en of je die niet kunt gebruiken voor het doel wat je voor ogen hebt voor je iets nieuws aanschaft.
 • Zeg nee: vraag je drankje bij een etentje zonder rietje, neem de folder die je op straat word aangeboden niet aan, en laat de gratis promotiecadeautjes die soms bij producten worden meegegeven liggen.
 • Ga op onderzoek uit: waar bij jou in de buurt kun je zo verpakkingsvrij mogelijk boodschappen doen? Voor mij zijn dat de markt, en de toko’s bij mij in de buurt voor losse bonen en noten. Sinds kort is er een winkeltje met een beperkt bulk aanbod, maar het blijft zoeken.
 • Geen bulk, geen probleem: heb je geen mogelijkheid om in bulk te kopen? Geen probleem. Probeer van dingen die je veel gebruikt zoals rijst, linzen, olijfolie, en azijn een zo groot mogelijke verpakking te kopen. Zo hoef je maar een keer een verpakking te kopen, wat scheelt, maar ook is het veel goedkoper vaak.
 • Minder dierlijke producten: de bio industrie is enorm vervuilend, en zolang er vraag blijft naar veel vlees en zuivel producten zal dit niet veranderen. Zelf eet ik heel af en toe nog een stukje vlees, en eet ik nog zuivel producten, maar ik probeer dit wel minder te doen. Ik eet dan ook veel groente, fruit, noten, en peulvruchten die minder energie vragen om te produceren. Als deze mogelijkheid er voor jou is om hier ook te verminderen, overweeg dit dan.
 • Leg contact: op instagram zijn heel veel inspirerende mensen te vinden, net als op youtube, schroom niet om een vraag te stellen aan iemand via instagram, onder een bericht of privé als je een vraag hebt over zero waste leven, en laat je inspireren door wat iedereen deelt. Het is ook fijn om te weten dat je niet de enige bent die hier mee bezig is.
 • Maak het niet te ingewikkeld: maak het jezelf vooral niet te ingewikkeld, dan is het moeilijk om vol te houden. Heb je het echt heel druk en niet de tijd om droge kikkererwten te koken, koop dan een glazen pot met metalen deksel. Als je niet de mogelijkheid hebt om naar verschillende plekken te gaan om zo min mogelijk verpakkingsmaterialen te hebben om je boodschappen, let dan heel goed op in de supermarkt om plastic in ieder geval te mijden, en neem alleen mee wat je nodig hebt.
 • Wees niet te streng: het is best wennen een nieuwe levensstijl, dus wees dan ook niet te streng voor jezelf. Heb je binnenkort een deadline en ben je vergeten boodschappen te doen en heb je honger? Sta het jezelf een keer toe om een pizza te bestellen. Geef jezelf ruimte om niet perfect te zijn.
 • Blijf bij jezelf: wat ik toch wel een belangrijk punt vind is dat het belangrijk is om bij jezelf te blijven. Wat ik hiermee bedoel is dat het supergoed is dat je duurzamer wilt gaan leven, maar geef er geen dingen voor op waar je gelukkig van word. zelf vind ik het heerlijk om kunstzinnig bezig te zijn, en als ik dit zou opgeven zou ik een deel van mezelf kwijt raken wat niet goed zou zijn, ook al zou het schelen in het afval wat ik produceer. Ik let wel meer op de materialen die ik gebruik maar ik geef het niet op.

 

Dit zijn nogal uiteenlopende tips, en naast deze zijn er nog ontzettend veel tips over hoe je zero waste kunt leven. Bekijk dan ook even mijn laatste blogpost over inspiratie als je begint met zero waste, voor inspirerende mensen en boeken waar je nog veel meer tips en trucs van kunt krijgen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s