Alles eruit halen wat erin zit

Het leek me een leuk idee om een serie te starten waarin ik laat zien hoe ik zelf probeer alles te halen uit een product wat erin zit, dus hoe ik het daadwerkelijke product gebruik maar ook alles wat hierbij komt kijken zoals verpakkingsmaterialen, conserveerproducten en andere bijproducten die meestal gelijk bij het afval worden gezet. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat je minder afval produceert, maar ook geld besparen. Ik weet nog niet precies hoe vaak ik een post doe in deze serie, maar ik denk om de twee weken of eens per maand. Om te laten zien hoe je een product optimaal kunt gebruiken wil ik het deze keer graag hebben over een pot kikkererwten.

 

Wat komt er allemaal kijken bij een pot kikkererwten? De erwten, de pot, en het vocht (aquafaba) waarin de erwten worden bewaard. Er zijn ontzettend veel dingen die je met al deze dingen kunt doen, ik wil graag voor alle drie voorbeelden geven, en jullie hopelijk inspireren om ook uit te proberen optimaal gebruik te maken van een pot kikkererwten.

 

De kikkererwten

Je kunt ontzettend veel verschillende lekkere dingen maken met kikkererwten, falafel, humus, maar vandaag geef ik een recept voor geroosterde kikkererwten. Zelf noem ik dit ook wel gezonde borrelnootjes omdat ze ontzettend lekker zijn als snack, maar ook op avocadotoast of als croutons in de soep of een salade zijn ze ontzettend lekker.

 

Gezonde borrelnootjes:

Twee potten kikkererwten

Twee eetlepels olie

Peper en zout

Kruiden (zelf gebruik ik paprikapoeder, chilipoeder, en knoflookpoeder)

 

Vang het vocht van de kikkererwten op in een aparte bak en spoel de kikkererwten goed af. Droog ze daarna in een theedoek goed af. Doe ze in een bak met de andere ingrediënten en meng alles goed door elkaar. Bekleed een bakplaat en verspreid de kikkererwten hierover. Bak ze in ongeveer 40 minuten op 200 graden tot ze knapperig en bruin zijn. Zelf heb ik halverwege alles een keer opgeschud en mijn bakplaat omgedraaid.

 

Het vocht (aquafaba)

Met het vocht waarin kikkererwten worden bewaard kun je ontzettend veel lekkere dingen maken zoals vegan meringue, mayonaise, en vegan chocolade mouse waarvan ik het recept ga delen met jullie. Ik moet zeggen dat het ontzettend lekker smaakt en zelf vind ik het een prettig idee dat er geen eieren aan te pas komen. Het is verrassend simpel om te maken.

 

Vegan chocomouse:

Vocht van twee potten kikkererwten (200 ml)

40 gram zoetmaker (ik gebruikte maple syrup)

200 gram pure chocolade

 

mocht je nou meer aquafaba of minder hebben kun je uitrekenen hoeveel je van de andere ingrediënten nodig hebt door de hoeveelheid die je van bijvoorbeeld de zoetmakers nodig hebt te delen door het aantal milliliters dat in het recept staat en dan weer te vermenigvuldigen met het aantal milliliters dat je hebt.

doe in een kom de zoetmakers (je kunt ook agave siroop, of gewone suiker gebruiken) met de aquafaba en klop dit met een mixer op tot het witte pieken vormt, dit duurt langer dan wanneer je het met eiwitten doet. Smelt vervolgens de chocolade au bain-marie of in de magnetron. Zet de kom met opgeklopte aquafaba in een grotere kom met koud water en meng de chocolade erdoor met de mixer. Het mengsel zal flink slinken, bij mij werd het ongeveer de helft minder, ik heb het nog ongeveer een minuut doorgeklopt nadat alle chocolade gemengd was. Giet het mengsel in bakjes of een grote bak en zet in de koelkast om op te stijven.

 

De pot

Met potten kun je ontzettend veel doen, je kunt ze bewaren om bulk producten in op te slaan, je kunt erin invriezen, zelf gebruik ik ze vaak om soep in in te maken. Ik kook daarvoor mijn favoriete soep, en ik steriliseer de potten door ze goed schoon te maken en uit te koken. Als mijn soep goed warm is schenk ik het in de potten met ongeveer een halve centimeter tot een centimeter ruimte over te laten aan de bovenkant, dan draai ik het deksel erop en zet de pot even op zijn kop voor een minuut waarna ik hem weer recht zet. Het deksel trekt uiteindelijk vacuüm waardoor je een plop hoort. De potten zijn dan een paar maanden te bewaren in de koelkast.

 

Ik hoop dat jullie hier wat inspiratie uit halen om de volgende keer dat je een pot kikkererwten koopt optimaal gebruik te maken van alles wat hierbij komt kijken. Laat me weten wat jullie doen om optimaal gebruik te maken van je producten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s