Zelfgemaakte deodorant

Al voor ik zero waste probeerde te leven wilde ik graag een natuurlijke deodorant, een zonder schadelijke ingrediënten die ik vaak ook niet kon uitspreken.

Mijn eerste poging was een kristal deodorant, maar helaas reageerde mijn huid hier heel slecht op en deed ik er een paar weken over voor ik überhaupt weer iets durfde te gebruiken op mijn oksels. Vervolgens maakte ik zelf een deodorant van baking soda, maïzena, en kokosolie, ik denk dat dit wel de bekendste deodorant is om zelf te maken maar helaas reageerde mijn huidook hier slecht op. Na wat research kwam ik er achter dat ik waarschijnlijk gevoelig was voor baking soda, dus maakte ik nog een keer deodorant maar nu met arrowroot poeder en kokosolie. Hier reageerde ik wel goed op, maar als deodorant werkte het nauwelijks.

Bovendien moet ik ook zeggen dat ik het niet prettig vind om iets onder mijn oksels te smeren, ik heb liever een spray deodorant. Daarnaast lieten de smeer deodorant recepten vaak of witte poedervlekken achter op mijn kleding of olie vlekken wat ook niet heel charmant was om te zien.

Na een oproep op instagram voor baking soda vrije deodorant recepten kreeg ik van iemand de tip om een mengsel van appelazijn en water te gebruiken als deodorant.

Ik ging op zoek naar recepten, en uiteindelijk heb ik zelf een recept samengesteld waar ik heel tevreden over ben, het helpt tegen geuren, is niet slecht voor mijn huid, het is een spray deodorant wat ik handig vind in gebruik, het ruikt niet verkeerd, en het ziet er mooi uit in een oud parfum flesje wat mijn moeder nog had staan haha. Natuurlijk is iedereen anders en er zijn heel veel mensen voor wie een deodorant van baking soda en kokosolie prima werkt, maar voor degenen die ook gevoelig zijn voor baking soda, of die gewoon graag een spray deodorant willen gebruiken hier het recept:

4DED8696-C17A-4A5D-BCB6-D10269CB0008

Ingrediënten:

Leeg parfumflesje

1 deel rozenwater of kraanwater (ik heb rozenwater gebruikt)

1 deel appelazijn

10 druppels toverhazelaar tinctuur

5 druppels bergamot essentiële olie

3 druppels lavendel essentiële olie

3 druppels citroen essentiële olie

doe alle ingrediënten in het parfumflesje en schud door elkaar voor elk gebruik. De azijngeur trekt snel wel waarna de essentiële oliën nog lichtelijk te ruiken zijn.

Ik heb deze essentiële oliën gekozen omdat ze goed zijn voor de huid, en bergamot is ook antibacterieel wat een goede eigenschap is in deodoranten aangezien de nare geur van zweet voortkomt van bacteriën.

Niet iedereen heeft al deze ingrediënten in huis, en zeker essentiële oliën kunnen een investering zijn. Op de lange termijn is het vaak een stuk goedkoper en producten zelf thuis te maken in plaats van ze in de winkel te kopen, maar zonder essentiële oliën of toverhazelaar zou het recept ook moeten werken. Ik had toevallig al veel ingrediënten in huis voor dit recept en was in de gelegenheid om de overige ingrediënten ook te halen. Ik hoop dat jullie wat aan dit recept hebben, laat me weten of het voor jou werkt, welke variaties je hebt geprobeerd of wat je zelf gebruikt voor deodorant.

 

Advertentie

2 gedachten over “Zelfgemaakte deodorant

  1. Benieuwd of dit voor mij gaat werken. Heb al van alles geprobeerd. Van drogist, tot parfumerie tot de laatste 8 jaar natuurlijke deo varianten waarbij ik degene met kokosolie en bakingsoda zelf maak maar ook niet werkt voor mij. Wat ik me afvroeg. De tinctuur in je recept. Is dat nodig? Of kan het ook achterwege worden gelaten? De rest heb ik allemaal wel in huis namelijk..

    Like

    • hoi, die is niet per se noodzakelijk als je hem niet in huis hebt. ik heb hem zelf toegevoegd vanwege de kwaliteiten die de toverhazelaar heeft die goed zijn voor mijn huid. ik hoop dat het voor je werkt 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s